Linsgryta för bebisar (ca 6-8 port)
- 1 liten gul lök (gärna färsk nu på sommarsäsongen)
- en vitlöksklyfta
- 1 msk tomatpuré
- 1-2 krm kanel
- 1 krm torkad koriander
- 1 tsk malen ingefära
- 1/2 tsk spiskummin
- 1 dl ekologiska röda linser
- 1 dl gröt-, avorio- eller matris
- 2 dl finhackad blomkål, färsk eller fryst*
- 2 dl ekologisk kokosmjölk
- 3 dl vatten
- ekologisk kokosolja eller rapsolja
Finhacka lök och fräs den samt en pressad vitlöksklyfta i olja i en kastrull tills den blir glansig och mjuk. Tillsätt tomatpuré och kryddor och fräs någon minut.
Häll linser och ris i kastrullen och häll på kokosmjölk och vatten.
Låt koka upp och sänk sedan värmen och lägg på ett lock. Låt småputtra/svälla tills riset är genomkokt, ca 20 minuter. Rör om några gånger under tiden och spä eventuellt med mer vatten vid behov.
* Använder du färsk blomkål – lägg i den i kastrullen när det återstår ca 10 minuter av koktiden. Använder du fryst, tina den och hacka upp i småbitar och rör ner i kastrullen när curryn är färdigkokt.
Servera med din bebis favoritgrönsaker – t ex avocado, gröna ärtor eller tomater.
Fördela i 6-8 portionsformar/burkar, ställ i vattenbad för snabb avkylning och frys sedan in.