
Nu mitt i sommaren finns ju blåbär och hallon att hämta runt knuten här hemma, så de blir inspiration till dagens sommarlunch – glutenfri ugnspannkaka! Hittills har jag aldrig mött någon som inte gillar pannkaka. Och är du småbarnsförälder så gillar du nog rätten åtminstone i den aspekten att det går snabbt. Dessutom har du oftast ingredienserna hemma och barnen gillar det!
De av er som följt mina recept ett tag vet att jag försöker variera kosten för hela familjen. I det innefattar jag att minska mängden mjölmat – dvs äta glutenfritt – och hitta vegetabiliska alternativ till komjölken. Dessutom vill jag att åtminstone merparten av mina recept ska kunna användas av både gluten- och komjölks- eller laktosallergiker. Alltså är det här receptet både gluten- och komjölksfritt, men du som vill kan förstås välja komjölk istället för havremjölk om du föredrar det!
Receptet passar alla barn från ca 7-8 månader, såvida du redan introducerat ägg och mandel och vet att inga allergier föreligger.
Tips! Funkar bra som ta-med-mellis också att äta kall i handen
Glutenfri ugnspannkaka med bär (3-4 port)
- 3 ekologiska ägg
- 3 dl havremjölk (eller annan mjölksort)
- 1 dl mandelmjöl
- 0,5 dl kokosmjöl
- 1 dl färska blåbär och/eller hallon
Extra smaksättning om du vill: 1/2 tsk vaniljpulver (ej vaniljsocker)
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen med 1 dl av vätskan. Vispa ner mjölsorterna och sedan resten av vätskan. Tillsätt ev vaniljpulver.
Smörj en ugnsform, ca 20×25 cm, med ekologisk kokosolja eller osaltat smör.
Häll i smeten och fördela bären i formen. Grädda ca 25-30 minuter tills pannkakan är färdiggräddad.
Servera med bärmos och lite vispad grädde!