Raggmunk – klassisk och uppskattad husman!

508

Raggmunk är en underskattad husmansklassiker. Några få ingredienser som man nästan alltid har hemma kan bli räddningen på en tråkig vardag, det är verkligen så himla gott!

Många är nog vi föräldrar som tycker att pannkakor står en upp i halsen och vill variera den vanliga barnfavoriten ibland 🙂 Då är raggmunk verkligen en bra kompromiss – barnen får ”nästan” sina älskade pannkakor, men vi vuxna blir också nöjda. Äter du kött så är det klassiska tillbehöret förutom lingon förstås det salta och feta sidfläsket. I vår familj är det bara Peder som verkligen gillar det, så vi kör oftast hellre på bacon – lite krispigare alternativ helt enkelt.

Vill du äta vegetariskt men tycker att ”bara” raggmunk med lingon blir för trist? Prova något av dessa förslag:

  • Riv äpple och blanda med rårörda lingon
  • Mandolina vitkål och blanda med rårörda lingon
  • Stek tunna skivor av halloumi krispiga i smör – fett och salt!
No ratings yet

Raggmunk

En ofta lite bortglömd husmansklassiker som även barnen gillar! Därav ett bra alternativ till pannkakströtta föräldrar 😉
Servings 4 port
Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 45 minutes

Ingredients

  • 1 kg ekologisk potatis finriven
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 5,5 dl mjölk alt växtbaserad mjölk
  • 2 st ägg
  • smör eller vegetabiliskt alternativ till stekning

Tillbehör

  • 2 dl rårörda lingon
  • 2 frp bacon uteslut för vegetarianer

Instructions

  • Skala potatisen.
  • Mät upp vetemjöl och salt i en bunke. Tillsätt 3 dl av mjölken och vispa slätt.
  • Vispa ner äggen och därefter resten av mjölken.
  • Riv den skalade potatisen rakt ner i smeten. Blanda väl.
  • Hetta upp en stekpanna (eller två, så går det dubbelt så snabbt).
  • Tillsätt en rejäl klick fett och häll i ungefär 1 dl smet. Sprid ut smeten med en slev/stekpade så att potatisen fördelar sig jämnt.
  • Stek ca en minut per sida på medelhög värme, tills ytan är gyllenbrun.

Tillbehör

  • Om du vill ha bacon till steker du dem med fördel under tiden i ugnen för att slippa stressa vid spisen. Sätt i så fall ugnen på 220 grader samtidigt som du börjar steka raggmunkar.
  • Fördela baconskivorna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  • Stek baconet i ugnen ca 8 minuter medan du steker de sista raggmunkarna.
  • Ta ut baconet när de blivit gyllene och krispiga.
  • Servera raggmunkarna med baconet och rårörda lingon.

Notes

Uteslut bacon för en vegetarisk rätt.
Välj växtbaserad mjölk och mjölkfritt fett för laktosfri variant.
Author: Marie
Course: Lunch & middag
Keyword: ägg, laktosfri, mjölk, potatis, vegetariskt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet




Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close