Det finns nog lika många variationer på poke bowl som det finns på tacos. Alla har sina egna favoriter för att kombinera ihop just sin skål och man kan enkelt variera den mellan att vara helt vegetarisk eller vegansk, använda lax eller tonfisk – rå eller marinerad, och så vidare. Det finns egentligen inga ”rätt och fel” här.
För att få till en riktigt bra kombination tycker jag nyckeln är att tänka på att variera konsistenser och smaker. Det tråkigaste jag vet är när alla ingredienser är helt råa och okryddade med bara en sås ovanpå. Jag vill gärna ha både råa och marinerade grönsaker så att det finns lite av allt. Precis som med i princip alla maträtter alltså, både sälta, sötma, syrlighet – och i detta fall även lite hetta. Det kan verka lite omständligt, men låt dig inte avskräckas av momenten – det är snabbt fixat! Och lyfter hela rätten till nya höjder, jag lovar 🙂
Ett av de allra viktigaste tillbehören är den asiatiska gurksalladen med risvinäger och chili. Den ger det där extra stinget och syran som kompletterar den salta laxen, så det är en stark rekommendation. Den går dock att ersätta med bara vanlig gurka som skivats tunt med mandolin, om du skulle ha gäster som vill ha ett icke-starkt alternativ.
I övrigt tycker jag att just denna kombination av ingredienser verkligen ger lite av allt vad gäller konsistenser och smaker i en poke bowl:
Krämighet och sötma från mango och avokado, sälta från marinerade laxen och krispighet från marinerad kål och böngroddar. Allt hänger ihop med bädden av det lite söta jasminriset, tuggiga edamamebönor och skön hetta från chilimajonnäs på toppen.
Poké bowl
Ingredienser
Sojamarinerad lax
- 300 g sushilax, rå
- 1/2 dl japansk soja
- 1 msk sesamolja
- 2 st salladslök, skivad
- 1 tsk sesamfrön, naturella
- 1/2 tsk chiliflakes
Marinerad kålsallad
- 100 g rödkål, finstrimlad alt vitkål eller spetskål
- 1 msk vatten
- 1 msk honung eller socker
- 1/2 tsk salt
- 1 st lime, saften
Böngroddar med sesam
- 100 g böngroddar
- 1/2 tsk sesamolja
- 1/2 tsk sesamfrön
Poké bowl
- 4 port jasminris, kokt
- 1 st mango, färsk
- 2 st avokado
- 100 g edamamebönor
- 4 port asiatisk gurksallad, se tips nedan!
Chilimajo
- 1/2 dl majonnäs
- 1 krm chilipulver
- 1/2 tsk paprikapulver
- 1-2 msk kallt vatten
- tabasco, efter smak
Instruktioner
- Börja med att koka riset enligt anvisning på förpackningen. Ställ åt sidan att ånga av, det ska serveras ljummet.
- Tärna den råa laxen i kuber, ca 0,5×0,5 cm.
- Skiva salladslök och blanda med övriga ingredienser till marinaden. Vänd ner laxkuberna.
- Finstrimla kål. Lägg i en skål och tillsätt vatten, honung, salt och saft från en halv lime. Krama kålen mjuk och smaka av med ev mer lime, beroende på hur syrligt du vill ha. Ställ åt sidan.
- Blanda böngroddar med lite sesamolja och sesamfrön i en skål.
- Skär mangon i små kuber och skiva avokados tunt.
- Rör ihop chilimajon och smaka av tills den är lagom het i din smak, salta ev lite beroende på behov. Justera också mängden vatten tills den är lagom rinnig att kunna ringla över den färdiga rätten.
- Lägg riset i fyra skålar och fördela kålsallad, böngroddar, mango, avokado och edamamebönor längs kanterna. OBS! Glöm inte den fantastiska asiatiska gurksalladen, den är pricken över i!
- Toppa skålarna med marinerad lax och ringla över chilimajo.
- Servera och njut!
Anteckning
Asiatisk gurksallad
Ingredienser
- 1/2 st gurka
- 1/2 st färsk röd chili alternativt 1 krm chiliflakes
- 2 msk risvinäger
- 1 msk strösocker
- 1/2 tsk sesamolja
- 1/2 tsk salt
Instruktioner
- Skiva gurkan lövtunt med en mandolin, eller om du saknar en sådan – osthyvel.
- Rör ihop risvinäger, socker, salt och sesamolja. Finhacka den röda chilin (eller använd chiliflakes om du inte har färsk chili hemma) och rör ner i dressingen.
- Blanda gurkan med dressingen. Låt vila en halvtimme (eller längre) innan servering, så hinner smakerna utvecklas ordentligt.