Helt sjukt att Ellen redan fyller ett år idag – men då är det dags för tårta för bebisar! 🙂
Jag tycker ju att Lovas första år gick fort, men det är ingenting jämfört med det här året! Med två barn rinner ju tiden iväg på ett annat sätt. Dagislämningar och -hämtningar varvat med mat- och sovtider som ska passas in där emellan. Det blir liksom ingen tid över mer än nån kvart här och där, och plötsligt har dagen gått…
En annan stor skillnad mellan barn ett och två är att Lova inte åt något socker förrän hon var närmare två år. Fortfarande idag (hon fyller ju fyra om en månad) så äter hon nästan aldrig godis. Det blir bara några bitar till påsk och på kalas där det bjuds, och hon dricker aldrig sötade drycker. Däremot får hon äta lite socker i form av hembakat som bullar och kakor, samt glass på t ex helg eller när det bjuds till fika.
Ambitionen är ju densamma med Ellen, men vi märker redan att det blir svårare att undanhålla sött från henne om Lova t ex får glass eller bulle. Det blir ju något annat med barn nummer två som ser storasyskonet äta annat än det hon själv får 😉
Enkelt firande med tårta för bebisar
Egentligen behöver ju en bebis som fyller ett knappast firas med bullar och tårta. Men nu finns det ju alltså en storasyster som tycker att Ellen förstås måste ha ett ”kalas” och tårta när hon fyller år. 🙂
Alltså gällde det att hitta på något som kunde funka som tårta, men utan tillsatt socker eller sötningsmedel.
Jag googlade runt lite men hittade ingen inspiration, då i stort sett alla recept som fanns på ”sockerfria” bakverk istället innehöll sukrin, stevia eller andra ersättningar för det söta. Jag ville ju göra något helt utan tillsatt socker/sötningsmedel.
Till slut fick det bli en egenkomponerad mix baserad på ett recept på sockerfri banankaka. Jag ville dock inte ha för mycket banansmak och blandade därför också i äpplen för sötningen. Resultatet blev saftiga och lagom söta muffins, som gjordes till små bebistårtor med färska blåbär, hallon och grädde! Enda minuset är att de blir lite kompakta till följd av avsaknaden av socker, men smakmässigt blev det riktigt bra!
Sockerfri tårta för bebisar
Ingredienser
Tårtbas/muffins (ca 9 medelstora muffins):
- 2 st mogna bananer
- 2 st ekologiska äpplen
- 25 g osaltat smör
- 1/2 dl ekologisk kokosolja
- 1 st ägg
- 1 tsk malen kardemumma
- 3 dl ekologiskt vetemjöl
- 1/2 dl ekologiskt fulkornsdinkelmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 dl ekologisk mjölk ev växtbaserat alternativ
Fyllning/garnering:
- 5 dl vispgrädde ev växtbaserat alternativ
- 2 st mosade bananer
- 1/2 st citron saften
- 3-4 dl färska blåbär och/eller hallon
Instruktioner
Så här gör du muffinsen:
- Sätt ugnen på 200 grader. Skala och finriv äpplena.
- Smält smöret och blanda med kokosoljan så att allt fett är i flytande form.
- Mosa bananerna med en gaffel och blanda (vispa inte) med de rivna äpplena, fettet och ägget.
- I en annan skål blandar du mjölsorterna med bakpulvret och kardemumma.
- Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten, och sist av allt rör du ner mjölken (återigen – vispa inte). Använd med fördel en vanlig gaffel för blandandet – ju mindre du rör i smeten desto bättre! (För att få så porösa och luftiga muffins som möjligt).
- Skeda upp smeten i muffinsformar och grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter, eller tills de är torra vid stickprov. Låt svalna på galler i 1-2 timmar.
Dags att göra själva minitårtorna:
- Förbered fyllningen genom att mosa bananerna och blanda med citronsaften (för att undvika att banansmeten blir brun) och vispa grädden. Mosa sedan 2 dl av bären med 1/3 av den vispade grädden.
- Skär varje muffins i tre delar/lager. Bred bärgrädde på bottenlagret och lägg på mellanlagret. Bred bananmos på det och lägg på toppen. Garnera med vispad grädde och några färska bär!
Anteckning
Det går också bra att ersätta smöret med 1/4 dl mer ekologisk kokosolja (dvs totalt 3/4 dl istället för 1/2) samt ersätta mjölken med t ex havremjölk så har du en laktosfri muffins/tårtbas.
Så söta de blev! Ser jättegoda ut med och passar ju både barn och vuxna 🙂
Tack Alexandra! 🙂 Ja, fast jag måste faktiskt erkänna att de blev mer tillfredsställande för ögonen än gommen enligt oss vuxna. 😉 Men det var egentligen inte smaken som gjorde det utan just konsistensen – man förväntar sig ju en luftig ”kakbotten” i bakelser/tårtor, och denna blir ju mer som en stabbig muffins. Men kan man bortse från det så är det en hit – och jag är gärna villig att tumma på det om jag kan göra en sockerfri bebistårta!
Aha, fast fina var de i alla fall 🙂 Det verkar bra att minska på sockret, såg i förra veckan ett barn i 1-årsåldern som drack Coca-Cola i nappflaska 😉 det såg inte så bra ut 😉
Nu blev jag intresserad att testa! Tror du man kan använda receptet till att göra enbart sockerfria muffins med en klick grädde och bär ovanpå? Ska nämligen göra kladdkakemuffins med grädde och bär på till min sons 1-årsdag. Men vill ha ett sockerfritt alternativ till honom och till dom som vill ha. Mvh Sandra
Hej Sandra! Absolut, det blir säkert bra! Men jag skulle i så fall inte göra så höga muffins – dvs fyll inte formarna mer än halvfullt. Annars tror jag det blir lite för stabbigt med höga muffins utan fyllning i då de blir ganska kompakta i konsistensen. Lycka till och hoppas det blir ett bra kalas! 🙂
hej! detta var ju perfekt! har letat med ljus o lykta efter sockfritt tårtalternativ till 1 åringar! har en fråga dock; kokosoljan..kan man byta ut den mot mer smör eller vad fyller den för funktion? mvh/Cecilia
och en liten fråga till. de går väl bra att frysa? innan de är fyllda etc då givetvis. så jag kan använda 2 muffins nu tex o sen plocka fram vid annat tillfälle?
Hej Cecilia! Det går säkerligen utmärkt att byta ut kokosolja mot smör, jag använder det mest för att det innehåller så många bra fettsyror och därmed känns som ett bättre alternativ ur hälsosynpunkt 🙂
De går bra att frysa absolut!
Hoppas dina ”minitårtor” blir bra och att ni får ett lyckat 1-årsfirande!
Hej och tack för ett jättebra recept!
Jag vispade ägget ganska kraftigt innan jag vände ner det i frukten, vet ju inte hur det hade blivit annars men det kan ju ha hjälpt lite mot stabbigheten. Efter att ha provbakat muffins som dottern fick testa i förväg gjorde jag en hel tårta i en vanlig springform. Fyllde med krossad ananas på ena lagret och din banan/citronblandning på det andra, toppade med grädde och björnbär som lyckligtvis är dotterns älsklingsbär då det är de enda bär som vi har i vår trädgård så här års :). Hela tårtan gick åt och det får man väl ändå säga är ett riktigt gott (haha) betyg! Det var två bebisar, en åtta-åring och elva vuxa som åt.
Vi använder massor av kokosolja numera, himla bra!
Än en gång, tusen tack för ett toppenbra sockerfritt recept som jag troligtvis kommer använda om och om igen och rekommendera friskt till alla jag pratar med!
Hälsningar från Lisa
Hej Lisa! Men oj vad skoj att tårtan blev så uppskattad, och tack snälla för att du tog dig tid att skicka en kommentar! Det är alltid så roligt att höra ifrån någon som haft glädje av recepten 🙂
Ananas och björnbär låter supergott båda två! De flesta sorters bär går säkert utmärkt, och visst är det extra härligt när man kan plocka garnityret själv utanför huset?! 🙂
Återigen tack för din kommentar och dela gärna – jag hade själv svårt att hitta sockerfria recept när jag letade… 🙂 Varma hälsningar Marie
hej hej, hittade hit när jag sökte på sockerfri tårta till barn =) ser ju super nice ut, ska försöka göra det snart, tack för tipset. Nu ska jag läsa lite i din blogg =)
/Dunya
Hej Dunya! Tack för din kommentar och kul att du hittat hit 🙂 Hoppas du får lite inspiration, och lycka till med matlagandet! Vänlig hälsning Marie
hej hej..
jag gjorde receptet men som kaka/tårta.. smakade jätte bra och alla bebisar älskade d. Jag fick tyväär inte till att den skulle bli fluffig. så jag kunde endast dela d i mitten bara. och där blev d grädde m bär där ingen banan o citron=(
tack igen f receptet
Toppen, detta ska jag testa. Går det att frysa in muffinsen?
Hej Anna och tack för din kommentar! Muffinsen går bra att frysa som de är, dvs utan fyllningen 🙂
Hej. Detta ser fantastiskt ut, har läst receptet många gånger nu och kommer göra detta till min pojke som fyller på måndag 1 år. Men min fråga, kan jag göra dessa fredag och servera dem lördag och söndag då vi delar upp kalaset.
Mvh Cecilia
Hej! Det kan du absolut göra, ett par dagar i kylskåp håller det sig utan problem! 🙂
Hej och tack för receptet! Jag insåg, när jag redan hade börjat, att jag saknade vissa ingredienser (dinkelmjöl, kokosolja, kardemumma). Jag chansade på att ersätta med vetemjöl, smör och 2 tsk vaniljsocker och fick ett gott resultat. Motsvarade 0,2 tsk vaniljsocker per portion vilket jag tycker är okej för 2-åringarna som ska få avnjuta dessa bakverk imorgon. Vill med detta inlägg belysa att det går att utgå ifrån detta recept även om man inte ha precis alla ingredienserna. Tack igen för inspirationen!
Tack själv för att du tar dig tid att tipsa om anpassningar, det är ju toppen! 🙂
Ååh dessa ska jag prova till min lilles 1års kalas tror jag! Hur långt i förväg kan man göra dom tror du?
Som regel är ju alla tårtor godast om de får stå ett dygn och ”gotta sig” 🙂 Jag tänker att du med fördel kan göra dem dagen innan och förvara förslutet (för att hålla dem saftiga) i kylskåp, men garnera med grädden precis innan servering. Eventuellt – om man är känslig för brunfärgad banan – kan man vänta även med lagret av bananfyllning till serveringsdagen, eftersom den tenderar att mörkna ganska snabbt.
Hej, lät väldigt gott! Tror du det går att byta ut mot glutenfritt mjöl? Vilka tror du skulle funka? Durramjöl eller måste de bli glutenfri mjölmix?
Hej Pernilla och tack för din kommentar 🙂 Jag har inte provat själv, men det borde absolut gå bra! Har ingen egen erfaranhet av durramjöl så jag kan tyvärr inte uttala mig om vad som blir bäst. Men hoppas du testar och kommentera gärna igen i så fall ifall fler vill baka glutenfritt och kan få tips via dig! 🙂