Hamburgare mer komplext än man kan tro och det finns förmodligen lika mycket åsikter som varianter – ska det vara bistro-, smash eller grillat? Hamburgertrenden de senaste åren har vuxit sig stark och jag hakade givetvis på. Vi har ätit en hel del här hemma senaste året och nu känner jag mig mogen att dela mitt recept på min bästa smashburger!
Jag har landat i två varianter som är favoriter – en rökig BBQ-burger och en laddad med tryffel och parmesanmajjo. Har även en bistrovariant, men det kommer jag dela i ett annat inlägg längre fram då det här handlar om just smashburgers.
Måste man ha stekbord och smasher?
Innan du kastar dig in i receptet så passar jag på att dela lite tankar. För att få en bra yta på din smashburger behöver köttet brännas fast i underlaget för att få den sk maillardeffekten. Det är den som ger köttet en fin smak och skiljer den från en vanligt grillad hamburgare. För detta behövs inga fancy prylar utan du kommer förmodligen långt med det du redan har hemma.
Stekbord, en smasher och en skrapa gör det lite smidigare, men gör ingen smakmässig skillnad. Du kan lätt ersätta stekbordet med en stekpanna du kan hetta upp ordentligt (stål eller gjutjärn). Köttet ska pressas ut till tunna skivor så smashern kan ersättas med en kastrull eller större stekspade så länge du kan lägga på tillräckligt med tryck. Skrapan är till för att få loss köttet från underlaget med bibehållen stekyta. En stekspade i metall funkar lika bra.
Detaljerna gör skillnaden
Jag föredrar att laga så mycket jag kan från grunden bara för att det är kul, men det går givetvis bra att skippa att mala sin egen högrev med tillsatt talg, baka sitt eget bröd och fortfarande få ett sjukt bra resultat. I receptanteckningarna ger jag lite tips hur du kan spara tid utan att kompromissa för mycket. Vill du slå din egen majonnäs från grunden så följ vårt recept först.
Vill dock passa på att slå ett slag för att finna orken att göra den picklade gurkan – gärna minst 1 dag i förväg. Det gör väldigt stor skillnad. I promise!
Delar här mitt grundrecept som räcker till 4 burgare med dubbelkött, men också som sagt i två varianter av smashburger; en hetare med chili, aioli och bbq-sås och en mer umamiupplevelse där parmesan och tryffelolja får göra jobbet. Välj vilket du gör, eller dubbla ingredienserna för hamburgarfärsen och gör båda vettja!
Det har tagit mig månader och otaliga hamburgare att hitta det jag föredrar i köttmängd, toppings och saftighet. Vill gärna veta vad du tycker och vilken av dem du föredrog – så kom gärna tillbaka och berätta. Det här med smashburgers är viktiga saker 🙂
Smashburger
Equipment
- 1 stekbord eller en stekpanna (helst i stål)
- 1 smasher eller något att trycka köttet med (bred stekspade eller kastrull)
- 1 stekspade i metall
- 1 Bakplåtspapper Delat i 1/4 delar
Ingredients
Picklad gurka
- 0.5 dl Ättika 12%
- 1 dl Socker
- 1.5 dl Vatten
- 1 tsk Salt
- 1 tsk Ingefära Mald
- 1 tsk Gurkmeja Mald
- 2 tsk Gula senapsfrön
- 3 st Vitpepparkorn
- 1/2 st Selleristjälk
- 1/4 st Silverlök
- 1/2 st Gurka
Hamburgarfärs
- 600 g Grovmald högrev Helst av svenskt högrevshjärta
- 60 g Talg
- 1/2 msk Fisksås
- 1/2 msk Worcestershiresås
Ingredienser till Gottgottigottgotts Ranch smashed BBQ burger
- 4 st Brioche bun
- 1 dl Majonäs
- 1/2 dl Cremé fraiche
- 2 st Vitlöksklyftor Rivna
- 1 st Rödlök Mandolinad
- 3 msk Balsamicovinäger
- 1 st Chili Röd (spansk peppar)
- 1 tsk Socker
- 160 g Cheddarost Vällagrad
- 120 g Bacon Ekologisk
- 2 dl BBQ-sauce Smoke- eller hickory
- Salt & nymald svartpeppar Efter tycke och smak
Ingredienser till Gottgottigottgotts Tryffelcheese smashed burger
- 4 st Brioche bun
- 1 dl Majonäs
- 1/2 dl Cremé fraiche
- Några droppar Tryffelolja
- 1 dl Parmesan Riven
- 1 st Silverlök
- 160 g Ost – Blå gourmet Alt vällagrad cheddar
- Salt och nymald svartpeppar Efter tycke och smak
Instructions
Picklad gurka (helst dagen innan)
- Sjud upp vatten, ättika och socker tillsammans med salt, gurkmeja och ingefära tills att sockret lösts upp helt. Tillsätt vitpepparkorn och senapsfrön medan allt är varmt.
- Mandolina gurkan, silverlök och selleri i en skål eller mindre bunke. Slå över vätskan och låt svalna. Förvara i kyl.
Förberedelser precis innan tillagning
- Grovmal högreven tillsammans med talgen delad i mindre bitar ner i en bunke. En fördel att göra detta när allt är kylskåpskallt då fettet annars lätt smälter snabbt.
- Tillsätt fisksås och worcestershiresås till smeten. Blanda lätt med hand och gör bollar om 80gram per styck. Ställ in dem i kylskåp fram till stekning.
- Ta ut den picklade gurkan ur kylen så den inte är kall så den hinner få rumstemperatur till att du ska montera burgarna. Sila av vätskan.
- Hyvla tjocka ostskivor och bred varje sida på briochebröden med lite smör.
Ranch smashed BBQ burger
- Gör en aioli genom att blanda majonäs, cremé fraice och riven vitlök. Smaka av med salt.
- Mandolina rödlöken i en stekpanna och låt svettas till fin gyllenbrun färg. Salta och peppra efter smak. När allt fått fin färg tillsätter du finskivad chili, balsamicovinäger och socker. Stäng av pannan när löken tagit upp all vätska.
- Hetta upp ditt stekbord (eller stekpanna) och stek bacon och ge insidan på bröden en fin färg. Lägg dem åt sidan. Se till att stekbordet eller stekpannan är riktigt het.
- Lägg ut högrevsbollar (2 per burgare) på stekbordet och ta ett bakplåtspapper mellan kött och ditt smashjärn, stekspade eller kastrull. Tryck till ordentligt – med vikt. Köttet ska bli några milimeter tjockt. Salta och häll på ordentligt med svartpeppar och vänd köttet efter ca 1 minut.
- Köttet kommer att fastna (vilket det ska) för att du ska få en bra stekyta. Du ska behöva "skrapa" av det med stekspaden när du vänder. Lägg på osten direkt och när det nästan är smält lägger du ett kött på det andra. Lyft över köttet till en tallrik och låt vila. Ett tips är att lägga bacon och rödlök på eftervärmen medan du monterar burgaren.
- Ta ett botten till briochebrödet. Lägg aioli i botten, sedan picklad gurka och ett dubbelkött. Sen lägger du på bacon, rödlök med chili. Toppa med lite BBQ-sås – på med locket och servera direkt.
Tryffelcheese smashburger
- Blanda majonäs, cremé fraice och riven parmesan. Tillsätt nymald svartpeppar. Smaka av med tryffelolja. Var försiktigt då det lätt blir för mycket.
- Mandolina silverlöken i en stekpanna och låt svettas till fin gyllenbrun färg. Salta och peppra efter smak och stäng av pannan.
- Hetta upp ditt stekbord (eller stekpanna) och ge insidan på bröden en fin färg. Lägg dem åt sidan. Se till att stekbordet eller stekpannan är riktigt het.
- Lägg ut högrevsbollar (2 per burgare) på stekbordet och ta ett bakplåtspapper mellan kött och ditt smashjärn, stekspade eller kastrull. Tryck till ordentligt – med vikt. Köttet ska bli några milimeter tjockt. Salta och häll på ordentligt med svartpeppar och vänd köttet efter ca 1 minut.
- Köttet kommer att fastna (vilket det ska) för att du ska få en bra stekyta. Du ska behöva "skrapa" av det med stekspaden när du vänder. Lägg på osten direkt och när det nästan är smält lägger du ett kött på det andra. Lyft över köttet till en tallrik och låt vila. Ett tips är att löken på eftervärmen medan du monterar burgaren.
- Ta ett botten till briochebrödet. Lägg tryffelmajon i botten, sedan picklad gurka och ett dubbelkött. Sen lägger du på silverlök – på med locket och servera direkt.
Notes
- Gör tillbehören som picklad gurka och stekt lök dagen innan. Det känns betydligt enklare än allt på samma gång. Bara värm på innan.
- Utgår från färdigmald högrev från butik och skippar talg, fisksås och worcestershiresås.
- Gör din egen majo dagen innan så spar du mycket tid vid tillagningen. I nödfall kör på färdigt…
Grymt intressant. Hur kommer det sig att du väljer fisksås?
Jag brukar göra Oklahoma onionburger som min go to smash burgare.
George Motts har förfinat den men jag brukar addera dubbel bacon och dubbel ost.
Tack för ett intressant recept.
Hej Jens,
Stort tack för både kommentar och tips. Måste prova George’s Oklahoma – låter spontant som en riktigt höjdare!
Vad gäller fisksåsen så ville jag experimentera lite med sältan då jag själv anser att det är en viktigt komponent i burgaren. Bara vanligt salt blir lätt lite tråkigt eller, ja, bara salt. Fisksåsen (om det ”fiskiga” i det) får brännas bort först skapas en annan typ av sälta som har lite mer karaktär 🙂