Det är tydligen trendigt med baguetter i lågstadiet för tillfället, i alla fall om man ska gå på vad Ellen säger. Halva klassen har visst med sig baguette till skolan för att ha som mellis. Alltså – bara brödet, inget pålägg ska det vara!
Själv tycker jag nog att baguette – även om det är en riktig surdegsbaguette från bageri – blir lätt trist bara som den är. En baguette är ju godast fylld med någon krämig röra, eller med ordentligt med smör och lagrad ost! Men för all del, smaken är ju som bekant…olika 🙂
Eftersom det alltså är strykande åtgång på baguetter för tillfället blir det ju till att baka! Särskilt som de billigare vita fluffiga butiksvarianterna som annars går åt är så trista och smaklösa.
Jag testade därför en variant på baguette där jag bytte ut en del av vetemjölet mot en blandning av grovt rågmjöl och rågsikt. Då blir smaken liksom lite mustigare, och brödet får lite karaktär i alla fall! Olivoljan bidrar förstås också till lite djupare smak.
Dessa baguetter tar lite tid, men det är bara på grund av den dubbla jäsningen. Själva bakmomentet är väldigt snabbt avklarat och enkelt. Perfekt att sätta degen på en lördagsmorgon och låta jäsa under förmiddagen, så har du färskbakade baguetter till lunchmackan!
Baguette med råg
Ingredients
- 25 g färsk jäst
- 500 g kallt vatten
- 30 g olivolja
- 12 g salt
- 200 g rågsikt
- 50 g rågmjöl grovmalet
- 500 g vetemjöl
Instructions
- Mät upp rätt vattenmängd i degbunken.
- Lös upp jästen i vattnet, och tillsätt olja och salt.
- Blanda mjölsorterna och häll ner i bunken med degvätska. Spar någon deciliter.
- Kör degen i maskin ett par minuter. Tillsätt ev det sista mjölet. Degen ska nästan släppa helt från kanterna (men hellre lite för lite mjöl än för mycket). Skulle det ändå vara så kladdigt att degen inte alls släpper från kanterna tillsätter du lite extra rågsikt eller vetemjöl.
- Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i rumstemperatur till dubbel storlek, ca 1,5 timmar.
- Täck två plåtar med bakplåtspapper. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, dela den först på mitten och dela sedan varje halva i tre lika stora delar.
- Med lätt mjölade händer rullar du varje del till en långsmal längd. Vrid varje längd ett par varv och lägg tre st på varje plåt. Skåra dem på snedden med en vass kniv, ett par snitt per baguette.
- Låt jäsa ytterligare en timme inför gräddning. Sätt ugnen på 240 grader varmluft i god tid.
- Grädda baguetterna i mitten av ugnen ca 14-16 minuter. Ta ut och låt svalna på galler utan bakduk.