Jag måste säga att dessa glutenfria frallor är mina favoriter bland de spannmålsfria low carb-bröden så här långt. De blir nästan som vanliga bröd i konsistensen och smakar varken för salt, nötigt eller äggigt som en del andra mindre lyckade recept jag har testat.
Detta receptet kommer från en LCHF-blogg, och jag väljer lite fettsnålare vätskealternativ än grundreceptet. Dessutom använder jag mindre salt, utan att det för den skull försämrar resultatet. Min variant ser du här nedan – lättbakade och supergoda! Rekommenderas varmt!
Frallornna går bra att servera till bebisar från 8 månader om du utesluter saltet i receptet och undviker pumpafröna ovanpå.
Glutenfria frallor – low carb (6 st)
- 2 ekologiska ägg
- 0,5 dl ekologisk crème fraiche, 34% fetthalt
- 1,5 dl naturell ekologisk yoghurt
- 3 msk vatten
- 3 msk ekologisk kallpressad kokosolja eller rapsolja
- 1,5 dl pofiber
- 1,5 dl mandelmjöl
- 1,5 msk fiberhusk
- 1 msk chiafrön (kan uteslutas, eller ersättas med t ex linfrön)
- 0,5 tsk salt
- 1,5 tsk bakpulver
Till pensling: 1 uppvispat ägg och rostade pumpakärnor
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med att vispa upp de två äggen fluffigt. Vispa sedan ner crème fraiche, yoghurt, vatten och olja.
I en annan bunke blandar du alla torra ingredienser och vänder sedan ner dem i äggsmeten, rör försiktigt tills allt är väl blandat.
Låt smeten svälla i ca tio minuter.
Forma sex stycken frallor med händerna – om smeten kladdar är mitt tips att blöta händerna med kallt vatten.
Lägg frallorna på bakplåtspappersklädd plåt, pensla med uppvispat ägg och strö över pumpakärnor.
Grädda i mitten av ugnen i femton minuter eller tills de fått fin färg. Avnjuts med t ex en klick smör och en lagrad ost!