Kan hummus vara barnslig? Nej, såklart inte – rent språkligt sett. Men traditionell hummus (som jag älskar) är inte alltid så uppskattat av barn eftersom sesam- och vitlökssmaken är ganska kraftig, medan denna krämiga röra med sin lite söta smak av grillad paprika mycket lättare slinker ner i kräsna barnmagar. Därav epitetet. 🙂
Har du bråttom så rekommenderar jag att köpa ekologisk grillad paprika på burk (kontrollera saltinnehållet om du ska bjuda bebisar på detta). Men godast och dessutom garanterat saltfritt är ju att göra den själv. Det är inte ett dugg svårt heller, men tar lite mer tid i anspråk förstås.
Har du väl den grillade paprikan så tar detta bara ett par minuter att mixa ihop – perfekt mellanmål att t ex doppa gurkstavar i, bre som pålägg eller äta som det är på sked för minstingen 🙂
Kan serveras från ca 8 månader.
Hummus med paprika
(Ger ca 4 dl hummus)
- 1 frp ekologiska kikärter (ca 380 g med spad)
- 1 1/2 ekologisk paprika (röd och/eller gul), alternativt ca 1 dl konserverad grillad ekologisk paprika
- 1 1/2 msk tahini (sesampasta)
- 1/2 ekologisk citron, saften
- 1 1/2 msk ekologisk kallpressad olivolja
- nymalen svartpeppar
Om du ska grilla paprika själv är det ett hett tips att göra minst tre-fyra stycken på en gång när du ändå håller på – fantastisk gott att ha i kylen som tillbehör i en sallad t ex!
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och dela paprikorna i halvor och kärna ur. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt med skalsidan uppåt och rosta dem tills skalet svartnar. Ta ut dem ur ugnen och flytta över dem i en plastpåse avsedd för mat (typ fryspåse). Stänger man fukten inne så hjälper det ytterligare till att få skalet att lossna lätt sedan.
Förslut påsen och vänta tills paprikorna blivit ljumna. Då tar du ut dem ur påsen och drar bort skalet med fingrarna.
Så till själva hummusmomentet:
Skölj kikärterna väl och låt rinna av i durkslag. Dela paprikorna i mindre bitar och lägg i en matberedare tillsammans med kikärterna. Tillsätt tahini, citronsaft och olivolja.
Mixa slätt och smaka av med nymalen svartpeppar och eventuellt lite extra citron. Beroende på hur kraftfull matberedare du har så kan du också eventuellt behöva tillsätta lite extra olja för att få smeten jämn.
När hummusen är mer eller mindre slät i konsistensen (hur slät du vill ha den bestämmer du själv) är den klar att serveras! För en vuxnare smak kan du ta en del åt sidan och krydda upp med salt, lite färskpressad vitlök och varför inte lite anchochili?
Lägg det som (eventuellt) blir över i en tätt försluten glasburk – det håller sig ca 4-5 dagar i kylen.