Tacksamt med ”kamouflerade” råvaror – den här rätten kan också funka på större barn som inte vill ha bitar av grönsaker eller fisk. Här har vi en ”pasta med tomatsås”, fast fullproppad med grönsaker och tonfisk!Lova älskade verkligen den här rätten som bebis, och det gör även Ellen nu. Ytterst tacksamt i alla fall, för en sats räcker till ca 8 portioner och går så snabbt att koka ihop! Du kan servera denna tonfiskpasta till bebisar från ca 6 månader, men börja först med att introducera tomat försiktigt för att se om din bebis reagerar på det.
Tonfiskpasta till bebisar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 hackad gul lök
- 1 pkt krossade tomater
- 1/2 hackad paprika, valfri färg
- 1 finriven morot
- ca 1/4 riven squash/zucchini
- 1 tsk torkad basilika
- 1/2 tsk torkad oregano
- färskmalen vitpeppar
- 1 burk tonfisk i vatten
- en skvätt balsamvinäger
- 3 matskedar riven parmesan
- ekologisk kokos- eller rapsolja
- ca 2 dl risoni
Börja med att hacka lök och hetta upp lite olja i en gjutjärnsgryta eller kastrull. Fräs löken mjuk på medelhög värme. Pressa vitlöksklyftorna och låt fräsa med löken tills den är mjuk och glansig men utan att den tar färg.
Under tiden kan du skala moroten, riva den och zucchinin samt hacka paprikan. Tillsätt grönsakerna och fräs en kort stund. Häll sedan på krossade tomater och tillsätt kryddorna. Låt puttra på medelhög värme ca 15 minuter, ju längre det får stå desto mer kommer smakerna fram. Under tiden kan du passa på att koka risonin (eller annan pasta om du vill ha det). Tillsätt tonfisken, en skvätt balsamvinäger och parmesan. Smaka av och krydda med fler örter och/eller peppar om det behövs.
Ta av från spisen och häll över röran i en matberedare – om din bebis inte gillar bitar i maten, annars kan du skippa det här steget. Mixa röran så slät som du tror din bebis vill ha den. Är din bebis ovan med bitar i maten kan du förstås också tillsätta pastan i mixningen så blir den också finfördelad.
Blanda sedan röran med den färdigkokta pastan och häll upp i barnmatsbehållare som du snabbt kyler ner i vattenbad – eller utomhus om det är vinter.
Bon appetit! 🙂