Ju mer jag läser om gluten- och mjölkkonsumtionens påverkan på kroppen, ju mer strävar jag efter att göra mat utan dessa båda beståndsdelar. Avsikten är inte att utesluta det helt, för så länge ingen i familjen är bevisat intolerant mot gluten eller laktos så ser jag ingen direkt anledning att vara fullt så strikt. (Det är ju främst överdriven konsumtion, och framförallt industriellt processad mat och mjölkpulver som är de värsta bovarna).
Jag vill bara att intaget ska vara balanserat överlag, och eftersom vi är riktiga smörgås- och yoghurtätare till frukost så försöker jag se till att dra ner på gluten och mjölkprodukter i matlagningen resten av dagen.
Idag gjorde jag en asiatisk fisksoppa till familjen, men eftersom den innehåller både salt och alldeles för starka kryddor för en bebis så gjorde jag en mild variant som serverat med t ex ris blir en komplett mättande måltid. Denna rätt passar bebisar från 5-6 månaders ålder om du mixar den.
Asiatisk fiskgryta för bebisar (5-6 port)
- ca 150 g MSC-märkt vit fisk (t ex torsk, pangasius eller spätta)
- ett par centimeter purjolök alt 1/2 finhackad liten gul lök
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1,5 dl ekologisk kokosmjölk
- 1 dl vatten
- Riven färsk ingefära, ca 1 msk
- 1 dl finhackad broccoli
- 1/2 finhackad morot
- 1 dl frysta gröna ärtor
- 1 tsk malen koriander
- 1/2 lime, saften
- ev en gnutta chilipulver
- 1 msk ekologisk kokosolja
Börja med att fräsa lök och vitlök försiktigt i olja. Tillsätt riven ingefära, koriander, kokosmjölk och vatten och låt sjuda upp. Koka först morötterna och broccolin mjuka (skär tunt och smått och så kokar de på några minuter). Skär fisken i små bitar och låt sjuda ett par minuter tills den är genomkokt. Smaka av med limejuice och ev lite chili. Tillsätt till sist ärtorna, de ska bara värmas upp.
Servera gärna med ris! Gillar din bebis inte bitar så kan du mixa allting slätt till en puré – men tillsätt då mer vatten/kokosmjölk till bra konsistens.