Om du gillar pasta, som jag gör, är detta cannelloni-recept perfekt för dig som vill testa något nytt! Cannelloni är en italiensk pastarätt. Huvudsaken är att det är pastarullar med fyllning inuti som du täcker med ost och tomatsås ovanpå, och som sedan gratineras i ugnen. Cannelloni är som en blandning av enchiladas och lasagne fast med annan fyllning.
Du kan ha flera olika fyllningar. Mina favorit-cannellonis är de med ost och salamifyllning, eller de med pesto och zucchini. Cannelloni kan man anpassa väldigt enkelt om du eller någon annan inte gillar starkt. Zucchinifyllningen är i sig självt väldigt mild. Du kan välja vilken salami du vill ha och därför kan du anpassa styrkan. Sedan kan du göra andra fyllningar också såklart! T.ex. kan du byta ut salami mot skinka.
Cannellonis är en perfekt rätt för alla tillfällen! Passar till både lunch och middag i veckan och på helger. Jag gillar att laga den här rätten med familjen då alla kan vara med och det blir en trevlig stämning och man njuter extra mycket av maten.
Cannelloni med ricotta – två varianter
Ingredients
- 500 g färska lasagneplattor
- 1 sats tomatsås se nedan
Salamifyllning
- 180 g salami ventricina eller annan salami, beroende på hur stark/het smak du vill ha
- 150 g ricotta
- 1 dl riven parmesan
- 1 dl riven mild ost, t ex gouda
- 1/2 st mozzarella (ca 75 g)
Zucchini och pestofyllning
- 1 st zucchini, ca 125 g grovriven
- 1 st vitlöksklyfta
- 1-2 msk pesto efter smak
- 100 g ricotta
- 1/2-1 dl riven parmesan
- svartpeppar och salt efter smak
- olivolja till stekning
Till gratinering
- 1 sats tomatsås se eget recept
- 1/2 st mozzarella (ca 75 g)
- 2 dl riven ost, t ex Gouda
Instructions
Förberedelser
- Börja med att ta fram två medelstora ugnsformar och smörj dem med olja eller smör.
- Koka en tomatsås, om du inte redan har färdig/förberedd sedan innan. (se eget recept nedan).
- Förbered all ost genom att riva en mozzarella grovt på ett rivjärn och finriv ca 2 dl parmesan.
Fyllningar
- Ostfyllning till salamivarianten: Ta fram en skål och blanda hälften av den rivna mozzarellan med ricotta, 1 dl av parmesanen och ytterligare 1 dl riven mild ost (typ "gratängost").
- Gör sedan zucchinifyllningen. Grovriv zucchinin på ett rivjärn och krama ur så mycket vätska du kan med händerna.
- Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelvärme och fräs zucchinin tills vätskan släppt. Tillsätt pressad vitlök, pesto, ricotta och parmesan och blanda runt.
- Låt zucchiniröran puttra någon minut och smaka av med peppar och salt. Stäng sedan av och dra från värmen.
Montera cannellonis
- Ta fram en stor gryta/kastrull på ca 3 liter och koka upp rikligt med saltat vatten. När vattnet kokat upp, sänk värmen så att det håller sig småkokande.
- Gör två cannellonis åt gången på följande sätt: Sjud två lasagneplattor åt gången i det saltade vattnet i ca 2 minuter. Ta därefter upp pastan med en stekpincett eller hålslev och låt rinna av snabbt i durkslag.
- Lägg ut plattorna på en skärbräda (med fingrarna, eller en stekpincett om du är värmekänslig). Klicka på ca 3 msk fyllning längs med ena kortsidan av plattorna. För salamivariant: 3 msk ostfyllning + två skivor salami. För vegetarisk variant: 3 msk zucchinifyllning. Rulla ihop och lägg med skarven nedåt i smord ugnsform.
Gratinera cannellonis
- Fortsätt på samma sätt tills alla rullar är klara. Täck sedan rullarna i rikligt med tomatsås och strö slutligen över resterande riven mozzarella och riven mild ost.
- Gratinera i ugn på 225 grader ca 15 minuter. tills pastan är genommjuk och osten på toppen har smält.