Trots att jag i det stora hela äter en lågkolhydratkost och försöker undvika spannmålsprodukter, så är frukosten undantaget. Då äter jag både bröd (för det mesta) samt yoghurt med någon sorts müsli eller fiberrika flingor. Eller ännu hellre denna crunchy granola utan socker 🙂
Utbudet i affärerna är ofta sötade på något sätt (i bästa fall med fruktjuicer, i värsta fall med socker), och det vill jag helst undvika helt. Därav gjorde jag idag den här mumsiga granolan, med mycket kanel och knapriga nötter. Havre kan ju som de flesta känner till ätas även om man är glutenintolerant, då glutenet som finns i havren inte är detsamma som i andra spannmål (vete, korn och råg) och inte påverkar tunntarmen på samma sätt. Är man väldigt känslig ska man se till att köpa s k ren havre, dvs havreprodukter som inte riskerar att ha kommit i kontakt med andra spannmål i odling eller hantering.
Granolan bör inte serveras till barn under ett år p g a nötbitarna, men så fort ditt barn tuggar bra är det fritt fram att servera! Lägg gärna granolan i yoghurten tio minuter innan barnet ska äta, så blöts den upp och blir mjuk och lätt att tugga!
Crunchy granola utan socker (glutenfri)
- 1 dl havregryn
- 0,75 dl havrekli
- 1 dl boveteflingor
- 1 dl grovhackad mandel
- 1/2 dl grovhackade valnötter
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl solrosfrön
- 1/2 dl linfrön
- 1/2 dl sesamfrön
- 1 1/2 msk kanel
- 1 ekologisk äggvita
- 2 msk ekologisk kallpressad rapsolja
- 2 dl quinoapuffar
- 1/2 dl chiafrön
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser utom quinoapuffar och chiafrö i en bunke. Rör ner äggvita och olja och bred ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt.
Ställ in i ugnen i tio minuter, ta ut och rör runt och sätt sedan in igen i ugnen ytterligare 8-10 minuter. Passa så att inte nötterna blir brända.
Ta ut och låt svalna. Blanda sedan ner quinoapuffar och chiafrön och häll över granolan i en lufttät behållare. Njut till frukostyoghurten eller filen!