Kärt barn har många namn, så även Ellen. Eftersom hon verkligen älskar frikadeller och har ett så rimvänligt namn, så får hon namne dagens tips på bebismat: ”Ellen-frikadellen”! 🙂
Köttbullar måste ju vara en av rätterna i topp på de flesta barns favoritmat-lista? De går alldeles utmärkt att servera även till bebisar, men förstås utan salt och kokta istället för stekta – dvs osaltade frikadeller! De blir kanske inte helt perfekta utseendemässigt då de ju blir lite färglösa och kan falla sönder litegrann, men jag offrar gärna lite utseende för en bebis-tuggvänlig konsistens. Sjud dem försiktigt så håller de ihop!
Supersmidigt att göra ett gäng när du ändå är igång och sedan frysa in i portioner om ca 4-5 st, bara att ta fram vartefter och servera med t ex zucchiniplättar eller sötpotatispuré och gröna ärtor för en komplett måltid.
Frikadeller för bebisar
- 250 g ekologisk blandfärs
- 2 msk ekologiskt ströbröd (eller glutenfritt: knappt 1/2 dl ekologiska havregryn)
- 1 msk potatismjöl
- 3/4 dl vatten
- 1/2 krm vitpeppar
- 1/2 liten ekologisk gul lök
- osaltat smör eller kallpressad ekologisk rapsolja
Börja med att finhacka löken (eller riva), det ska vara riktigt små bitar. Fräs löken mjuk och glansig i smör eller rapsolja, den ska inte ta färg.
Ta av från värmen. Blanda ströbröd och potatismjöl i en bunke med vattnet. Låt svälla minst 10 minuter.
Rör sedan ner lök, vitpeppar och färs och blanda väl.
Rulla små mini-köttbullar av smeten, blöt händerna med kallt vatten emellanåt så klibbar inte färsen. Koka upp vatten i en kastrull och sjud frikadellerna ungefär 10 åt gången. När de flyter upp till ytan är de färdiga!