Fruktpuré är ju något som (åtminstone här hemma) går åt i mängder, som tillbehör till frukostgröten och som mellanmål. Det är ju också väldigt okomplicerat att göra själv, eftersom det oftast bara kräver en eller ett par ingredienser (dvs de frukter du vill använda och lite vatten).
Här är några exempel på passande frukter och bär som du kan ge från 5-6 månaders ålder (dvs när du börjat introducera mat utöver amning/ersättning).
Prova också gärna att göra olika blandningar, t ex mango och päron.
- Mango
- Äpple
- Päron
- Persika/Nektarin
- Aprikos
- Blåbär
- Svarta vinbär
- Banan (koka ej, mosa bara och ge som det är eller ihop med andra frukter/bär)
Några frukter och bär kan orsaka allergiska reaktioner och bör introduceras försiktigt och först efter 6 månaders ålder:
- Jordgubbar och hallon (röda bär generellt)
- Kiwi
- Citrusfrukter
OBS! Om du ska använda köpta frysta bär, säkerställ att du kokar dem i en minut för att ta död på eventuellt Hepatit A-virus. Det är allmänna rekommendationer från Livsmedelsverket sedan man konstaterat ett ökat antal Hepatit A-fall i Sverige och misstänker att källan är just köpta frysta bär. Det gäller alltså inte bär du själv plockat och fryst ner.
Gör så här:
Skala frukten och skär i små bitar. Ångkoka eller koka i så lite vatten som möjligt. Mixa till en slät puré och späd eventuellt med kokvattnet om det blir för tjockt.
Kyl snabbt av puréen t ex i vattenbad, och häll upp den i giftfria barnmatsbehållare (t ex smakportionsbehållare som dessa) och frys in. Klart! 🙂