Enkel smulpaj med blåbär

64

Smulpaj är en sådan där klassiker som alltid går hem, och det bästa är att du oftast har ingredienserna hemma. Blåbär i frysen – eller kanske färska direkt från skogen nu mitt i bärsäsongen? Så är det i alla fall hos oss varje sommar att vi alltid har massor av färska blåbär, eftersom det är min semesteraktivitet nummer ett: att plocka bär och lyssna på Sommar i P1. 🙂
Jag är ute i skogen i princip dagligen och plockar därför långt mer än vi lyckas äta upp! Och detta trots att vi gör pajer och kakor, kokar sylt och framförallt – fryser in mängder av blåbär till hela årets produktion av smoothies!

Så har du bär hemma – färska eller frysta – så behöver du bara lite socker, havregryn, mjöl och smör så är du hemma! Smulpaj är också något som är tacksamt om du vill baka med små barn. Det krävs inget finlir, och de kan klara smuldegen på egen hand. (Jag skulle dock inte låta barnen hantera just blåbären själv, det kan ju leda till rätt jobbiga fläckar!)

Enkel bakning som alltid blir bra!

Det fina med att låta barnen göra denna enkla smulpaj är att den är så förlåtande. Den går snabbt att baka, och det går i princip inte heller att misslyckas. När du väl har blandat ihop smuldegen och fördelat bären i formen så sköter ugnen resten. På bara en halvtimme har du en härligt doftande paj som är supergod att äta lätt avsvalnad med en kula vaniljglass eller kall vaniljsås.

Så nästa gång du funderar på vad du ska bjuda på till fikat, prova att göra denna snabba blåbärspaj! Den är otroligt lättbakad, och resultatet blir alltid lika uppskattat. Dessutom smakar det mycket bättre än något färdigköpt!

En annan bonus med detta fika om du använder just blåbär är de hälsofördelar som detta magiska bär ger (ja – det gäller även om de intas i form av en paj). De är fullproppade med antioxidanter, särskilt antocyaniner, som hjälper till att skydda våra celler från skador. Dessutom är de rika på viktiga vitaminer som C och K samt mineralen mangan.

PS. Vill du ta upp svårighetsgraden och impa lite extra? Gör då också hemkokt vaniljsås till – det är svårslaget som imp-faktor! 😉

No ratings yet

Snabb smulpaj med blåbär

Mitt standardrecept för en snabb och väldigt lättbakad smulpaj som blir perfekt varje gång! Du kan med lätthet ersätta blåbär med andra bär, eller varför inte min personliga favorit; rabarber!
Servings 8 port
Prep Time 15 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 40 minutes

Ingredients

Bärfyllning

  • 500 g blåbär, färska frysta bär går också bra, men ta då 1/2 msk extra potatismjöl
  • 4 msk strösocker
  • 1 msk potatismjöl

Smuldeg

  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl havregryn
  • 1/2 dl råsocker alt. strösocker

Instructions

  • Förvärm ugnen till 225°C. Smörj en pajform med smör.
  •  Lägg de färska blåbären i den smorda formen. Strö över 4 msk strösocker och 1 msk potatismjöl. Skaka formen försiktigt så att sockret och potatismjölet fördelas jämnt över blåbären.
  • I en skål, blanda samman 100 g smör, 2 dl vetemjöl, ½ dl havregryn och ½ dl råsocker. Arbeta ingredienserna tills de bildar en smulig deg.
  •  Fördela smuldegen jämnt över blåbären i formen.
  • Sätt pajformen på den nedersta falsen i ugnen. Grädda i 20-25 minuter, eller tills smuldegen är gyllene och krispig.
  • Låt pajen svalna innan servering.

Notes

Servera pajen ljummen, gärna med vaniljsås eller vaniljglass!
Ett extra tips – om du ersätter blåbären med kardemumma, testa gärna att tillsätta 1/2 tsk färskmalen kardemumma i sockret som du strör över rabarbern. En riktig smakhöjare!
Author: Marie
Course: Bakning, Efterrätter
Keyword: blåbär, paj, pajdeg, smuldeg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet




Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close