Jag älskar verkligen bakning lite extra mycket när resultatet ser så mycket mer avancerat ut än bakningen är! 😉 Det här brödet är just i den kategorin, och ser verkligen proffsigt ut. Det har en sprucken, vacker skorpa och segt, håligt inkråm som påminner om ett levainbröd från finbageriet. Detta grytbröd är otroligt lätt att baka, men blir fantastiskt bra tack vare lång jästid och förvärmd gryta vid gräddningen. Jag bakar ju annars mina nattjästa dinkelfrallor vecka ut och vecka in, men ibland vill man just ha de där större ”limpskivorna”. Då blir det samma princip med nattjäsning, men utbakningen av bröden skiljer sig ju åt, då det här brödet tar fler timmar i anspråk för att färdigställa.
Ursprungligen kommer receptet på grytbröd från en kollega. Min variant gör jag med ett tillskott av rågsikt för lite mustigare smak, och tillsätter en gnutta mer salt för smakbalansen. Men precis som med de flesta bröd kan du förstås testa dig fram själv och göra egna varianter. Varför inte baka en variant med dinkelsikt rakt av? Eller kör med en andel grovmalt fullkornsdinkel eller rågmjöl för lite mer fibrer?
Jag brukar skiva upp brödet direkt när det svalnat och frysa in det som inte äts upp samma dag. Det är oslagbart lyxigt att kunna ta fram en skiva av det här brödet ur frysen och rosta till frukost. På med smör, en god lagrad ost och tunt skivad paprika, så är du hemma!
Grytbröd
Ingredienser
- 6 g färsk jäst
- 4 dl vatten
- 2 dl rågsikt
- 5 dl vetemjöl special
- 1,5 tsk salt
Till utbakning
- 1-2 dl vetemjöl
Instruktioner
- Blanda mjölsorterna och saltet i en stor skål, minst 3 liter.
- I en mindre skål, lös upp jästen i vattnet.
- Häll degvätskan i mjölet och blanda runt med en trägaffel tills degen går ihop. Du ska inte knåda, bara röra tills degen är välblandad. Den kommer vara ordentligt kladdig, det är helt i sin ordning.
- Sätt plastfolie över bunken och ställ på ett dragfritt och hyfsat varmt ställe, t ex i köksskåp ovanför kylen. Låt jäsa i ca 10 timmar (över natten är ett lagom tidsintervall).
- Skrapa ur degen på väl mjölad bänk. Med väl mjölade händer, ta tag i en kant och dra den försiktigt utåt/uppåt och vik in mot mitten. Gör likadant från fyra sidor. Strö ut nytt mjöl bredvid degen och vänd sedan hela degen med skarven nedåt på den nya mjölade ytan.
- Pudra lite mer mjöl över degen och täck med kökshandduk. Låt jäsa till dubbel storlek ca 2 timmar. Degen ska kännas spänstig och studsa tillbaka när du petar på den med ett finger, då är den färdig!
- Ca en halvtimme innan degen är färdigjäst, sätt ugnen på 225 grader och ställ in en gryta med lock (t ex keramik eller gjutjärnsgryta).
- När ugnen är varm och degen färdig, ta ut grytan ut ugnen och lyft av locket. Lyft försiktigt upp degen och släpp den med skarven nedåt i grytan. Skaka grytan försiktigt om degen hamnat ojämnt. Sätt på locket igen.
- Grädda brödet med locket på i 30 minuter, ta sedan av locket och grädda ytterligare ca 15-25 minuter. Brödet är färdigt vid ca 95 graders innertemperatur, men låt det gärna stå tills det fått fin färg på ytan – det blir inte på något sätt torrt för att temperaturen går över!