Long time no see! Vi har haft ett riktigt långt brejk från vardagen och allt vad matlagning heter – lyxen med att vara hela sju(!) veckor i Thailand har också medfört en total tystnad här på bloggen. Men nu är vi tillbaka i vanliga gängor igen, med ny energi och lust efter ”vanlig” vardagsmat som t ex glutenfri panerad fisk efter mängder av fantastiskt god thaimat.
Jag kommer säkerligen återkomma till thaimaten, för vi gick en matlagningskurs under bortavaron och kommer definitivt laga mer thai-inspirerat här hemma framöver. Men just nu är det faktiskt lite skönt att tycka att vanlig korv stroganoff eller som idag – panerad fisk – är gott och spännande… 😉
Jag gjorde två varianter på panering – mandel till oss vuxna och panko till barnen som föredrar så mycket krispighet som möjligt 🙂 Såsen blev en sorts freestyle-variant, inspirerad av remoulad men friskare och syrligare i smaken. Rekommenderas för dig som vill ha något som känns lite fräschare och lättare!
Knaprig glutenfri panerad fisk (4 port)
- ca 600 g MSC-märkt filé av färsk torsk eller kolja
- 1 ekologiskt ägg
- 1,5 dl ekologiskt mandelmjöl +1/2 dl flagad rostad ekologisk mandel (glutenfritt)
- alternativt (för mer krispighet, då blir det dock med gluten) 2 dl panko
- salt och peppar
- ekologiskt smör till stekning
Kall kapris- och äppelsås till fisk (4 port)
- 2 dl ekologisk crème fraiche
- 1 tsk dijonsenap
- 1/2 tsk salt
- 1-1 1/2 msk färskpressad saft av ekologisk citron
- 1/2 litet ekologiskt syrligt äpple, finhackat
- 2 msk kapris, hackad
- 2 msk finhackad saltgurka
- 1 msk finhackad dill
- svartpeppar
Börja med att röra ihop såsen:
Blanda crème fraiche, dijonsenap, salt och citronsaften. Finhacka äpple, kapris och saltgurka och blanda ner i såsen. Smaka av med dill, färskmalen svartpeppar och ev lite mer salt och eller citron efter tycke och smak.
Skär fiskfiléerna i mindre ”fiskpinne”-bitar, ca 1/2-1 cm tjocka.
Vispa upp ägget i en djup tallrik och lägg ner fiskbitarna i skålen och blanda runt.
Blanda mandelmjöl och flagor med salt och peppar på en tallrik (alternativt panko och kryddor om du inte kör glutenfritt).
Smält en rejäl klick smör i en stekpanna och sänk sedan värmen till medelhög temperatur.
Ta upp fiskbitarna en i taget ur äggsmeten och vänd dem i paneringen. Stek 1-2 minuter på varje sida tills paneringen blivit gyllenbrun och fisken delar sig lätt. OBS! Stek inte för länge, då blir fisken bara torr och trist!
Servera gärna med t ex ugnsbakade rotsaker eller ännu hellre kokt färskpotatis – när det är säsong! 🙂