Nu mitt i sommaren finns ju blåbär och hallon att hämta runt knuten här hemma, så de blir inspiration till dagens sommarlunch – glutenfri ugnspannkaka! Hittills har jag aldrig mött någon som inte gillar pannkaka. Och är du småbarnsförälder så gillar du nog rätten åtminstone i den aspekten att det går snabbt. Dessutom har du oftast ingredienserna hemma och barnen gillar det! 🙂
De av er som följt mina recept ett tag vet att jag försöker variera kosten för hela familjen. I det innefattar jag att minska mängden mjölmat – dvs äta glutenfritt – och hitta vegetabiliska alternativ till komjölken. Dessutom vill jag att åtminstone merparten av mina recept ska kunna användas av både gluten- och komjölks- eller laktosallergiker. Alltså är det här receptet både gluten- och komjölksfritt, men du som vill kan förstås välja komjölk istället för havremjölk om du föredrar det!
Receptet passar alla barn från ca 7-8 månader, såvida du redan introducerat ägg och mandel och vet att inga allergier föreligger.
Tips! Funkar bra som ta-med-mellis också att äta kall i handen 🙂
Glutenfri ugnspannkaka med bär (3-4 port)
- 3 ekologiska ägg
- 3 dl havremjölk (eller annan mjölksort)
- 1 dl mandelmjöl
- 0,5 dl kokosmjöl
- 1 dl färska blåbär och/eller hallon
Extra smaksättning om du vill: 1/2 tsk vaniljpulver (ej vaniljsocker)
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen med 1 dl av vätskan. Vispa ner mjölsorterna och sedan resten av vätskan. Tillsätt ev vaniljpulver.
Smörj en ugnsform, ca 20×25 cm, med ekologisk kokosolja eller osaltat smör.
Häll i smeten och fördela bären i formen. Grädda ca 25-30 minuter tills pannkakan är färdiggräddad.
Servera med bärmos och lite vispad grädde!