Här kommer ett tips till dig som vill göra en lättare middag eller en lyxigare lunch – prova vårt recept på grönkålssallad med bbg-kyckling. Den är god, ger mycket mättnad och känns vällagad. Att servera grönkålssallad med bbg-kyckling är både enkelt, hyggligt snabblagat, samtidigt som du kommer imponera på dina gäster.
Som bbq-sås föredrar jag en rökig (hickory) och söt variant. Vill du göra din egen så kan du följa vårt recept på vår hemmagjorda BBQ-hot sauce med söta upp den och addera lite mer rökighet. I det här receptet lägger jag dock till en köpt sådan för att underlätta för dig.
Lite hetta skapar spänning i rätten
Jag gillar att stänka några droppar chilisås lite här och där över de dressade grönkålsbladen. Sedan lägger jag övriga grönsaker ovanpå följt av kycklingen. Det gör att hettan kommer i vissa tuggor vilket gör upplevelsen roligare. Anpassa chilisåsens hetta efter vad du och dina gäster gillar och tål. Själv gillar jag hetta så jag kör en svensk chilisås gjord på habanero odlad i Skåne.
En rätt för dig som vill äta mindre kött
Mättnaden i den här rätten kommer du uppnå genom att de valda grönsakerna bjuder till tuggmotstånd vilket gör att du kommer att känna dig mätt. Dressingen är fet vilket också hjälper till. Det räcker gott och väl att servera rätten med ett halvt kycklingbröst per person! Perfekt för dig som fortfarande vill ha kött, men försöker minska köttkonsumtionen!
Om du vill gillar vårt recept på grönkålssallad med bbq-kyckling och vill ha fler tips där vi försöker minska mängden kött, så rekommenderar jag dig att även kolla in receptet på biffsallad med parmesan- och tryffelmajonäs!
Grönkålssallad med BBQ-kyckling
Ingredients
- 2 st kycklingfileer Svensk, helst EKO
- 200 g Broccolini (grillbroccoli)
- 400 g Grönkål
- 1 dl Majonäs
- 1 dl Creme fraiche
- 200 g Ädelost t ex Saint Agur
- 1 st Rödlök Mandolinad
- 10 st Körsbärstomater
- 1 st Morot
- 4 st Stjälkar stjälkselleri
- 2 dl BBQ-sås (Hickory) t ex Santa Maria smokey hickory
- Några droppar het chilisås Valfri styrka
- Salt och nymald svartpeppar
Instructions
- Starta ugnen på 175 grader på grillläge. Lägg broccolinis i en ugnsäker form och ringa dem med olivolja och krydda dem med salt och nymald svartpeppar. Ställ in i ugnen tills de fått vacker färg. Tar ca 15 min.
- Rensa kycklingfileerna och krydda dem med salt och peppar. Stek eller grilla dem till de når 70 grader. Låt dem vila medan du tillreder resten.
- Ta bort ytterkanten på ädelosten och blanda den med majonäs och creme fraiche med hjälp av en gaffel i en större bunke. Skölj grönkålen och riv bladen från stammen. Knåda bladen någon mjukare med handen och riv dem i lagom stora portionsbitar som du lägger ner i bunken med dressingen. Salta och peppra lite med nymald svartpeppar.
- Mandolina rödlök och halvera körsbärstomaterna. Strimla morot på längden och vänd runt allt tillsammans i bunken med dressing och grönkål.
- Lägg upp salladen i tallrikar. Skvätt några droppar chilisås på valda delar. Fördela broccolini över tallrikarna och garnera med strimlad stjälkselleri.
- Skiva kycklingen i mindre delar. Vänd dem i BBQ-sås och toppa salladstallrikarna med dem. Servera direkt.