Som med så många andra rätter så är det i detaljerna som den stora skillnaden uppstår. Visst, det kan kännas lockande bekvämt att plocka en påse hamburgerbröd i affären. Men att göra hembakat hamburgerbröd behöver faktiskt inte alls vara jobbigt. Och det blir något heeeeelt annat att servera en burgare med pinfärskt bröd som man gjort själv. Så är det bara!
Så, vad definierar ett bra hamburgerbröd? Det finns ju många varianter, och finsmakaren väljer gärna brödsort beroende på vilken sorts burgare det ska bli. Ett kompaktare ganska neutralt hamburgerbröd med potatis, ett luftigt och frasigt briochebröd eller ett lite sötare bröd på majsmjöl kanske? Vill man åt det riktiga finliret kan man nörda ner sig ordentligt här.
För vår del i familjen så gör vi alltid lite olika typer av burgare. Dels har vi olika preferenser i vad vi gillar i grunden, men det är ju också dagsform på vad man känner för just idag. Och då passar det här bra! Ett hembakat hamburgerbröd med lite sötma som får fin yta vid gräddningen och är lagom poröst. Det vill säga – brödet är mjukt och luftigt, men inte för poröst. Vissa bröd är för lätta och spröda, och då blir hela burgaren lätt saggig, när vätskan från dressingar och köttsaft sugs upp av brödet.
Oavsett om du gör en burgare med karamelliserad lök och tryffelaioli, en med chili eller en rökig BBQ-variant så kommer det här brödet alltså göra jobbet! För en blank, gyllenbrun yta penslar du dem bara med ägg innan gräddningen. Vill du så strör du över sesamfrön också!
Hamburgerbröd
Ingredienser
- 12 g färsk jäst motsvarande 1/4 paket
- 50 g smör
- 2 1/2 dl vatten kallt
- 1/2 dl mjölk
- 1 st ägg
- 2 tsk salt
- 2 msk socker
- 530 g vetemjöl special ca 8,5 dl
Till pensling
- 1 st ägg uppvispat
- 2 msk sesamfrön valfritt
Instruktioner
Sätt degen
- Smula jästen i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från värmen och låt svalna någon minut. Häll sedan i vatten och mjölk och rör om. OBS! Håll koll på temperaturen – det ska inte bli varmare än 37 grader.
- Häll degvätskan i bunken med jäst och rör tills jästen lösts upp.
- Vispa upp ägget lätt med en gaffel och tillsätt i degvätskan.
- Tillsätt sedan salt, socker och mjöl. Kör degen i med degkrok i en degblandare ca fem minuter, alternativt för hand ca tio minuter.
- Täck bunken med en handduk och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek, ca 1,5 timmar.
Baka ut hamburgerbröden
- Skrapa ut degen på ett bakbord.
- Dela degen i ca 8-10 bitar, beroende på hur stora bröd du vill göra. Vi brukar göra ca 8 bröd à 110-120 g vardera.
- Rulla bitarna till bollar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut bollarna med händerna till ca 1,5 cm tjocklek.
- Täck plåten med en handduk och låt jäsa övertäckt ca 1 – 1,5 timme.
Baka av bröden
- Sätt ugnen på 200 grader i förväg så att den är förvärmd tills det är dags att baka av bröden.
- Pensla bröden med uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen ca 13-15 minuter, tills bröden blivit gyllenbruna.
- Ta ut och låt svalna Ska du inte äta dem direkt så stoppa dem i en plastpåse så snart de svalnat så håller de sig saftiga. Bröden går utmärkt att frysa.