Jag tror vi är inne på vårt femte(!) år av att alltid ha någon variant av hemmagjord granola i hyllan hemma. Det får man väl se som ett kvitto på att den verkligen är god och lättgjord. Och kanske också på att vi är lite enkelspåriga just på temat ”yoghurttillbehör”? 🙂
Det här är ett recept som är lätt att ändå variera så länge man håller ungefärlig fördelning mellan gryn, frön och vätska. Vill man ha mer ”klumpig” granola kan man addera lite extra vatten och öka mängden honung. Vi föredrar dock en inte så söt och mer småknaprig granola som denna.
För de som gillar torkad frukt är det också ett enkelt sätt att variera basen. Blanda ner lite hackade torkade aprikoser, russin, torkade tranbär eller gojibär i den avsvalnade granolan.
Vi äter den oftast precis som den är som topping på morgonens filtallrik. Eller som en lyxigare helgfrukost med hemmagjord yoghurt och blåbär eller hallon.
Vi äter oftast upp en sats på ungefär en vecka, men den håller sig bra i minst en månad i en hyfsat lufttät burk. (Lufttäthet är viktigt för att granolan ska hålla sig krispig).
Kommentera gärna om du testar den, och om du har några favoritfrön eller nötter som du varierar med!
Hemmagjord knaprig granola
Ingredienser
Torrvaror
- 3 dl havregryn
- 1 dl rivna kokosflingor
- 1 dl solrosfrön naturella
- 1/2 dl pumpakärnor naturella
- 1/2 dl linfrön hela
- 1/2 dl sesamfrön oskalade
- 1/2 dl sötmandel
- 1/2 dl cashewnötter
Smaksättning
- 1 dl äppelmust
- 1 msk flytande honung
- 1-2 msk kanel
- 1/2 msk kardemumma
- 1/2 krm vaniljpulver
- salt en nypa
Instruktioner
- Sätt ugnen på 170 grader varmluft.
- Mät upp alla torrvaror utom mandlar och nötter i en skål eller bunke.
- Hacka mandlar och cashewnötter grovt och tillsätt i torrvarorna (eller uteslut om du är nötallergiker).
- I en annan skål mäter du upp äppelmust, honung, kanel, kardemumma, vaniljpulver och en nypa salt och rör ihop till en klumpfri sås.
- Häll såsen över torrvarorna och blanda runt väl.
- Sprid ut granolan jämt på en plåt med bakplåtspapper.
- Rosta granolan i mitten av ugnen i totalt ca 18-20 minuter – passa noga sista minutrarna så att inte nötterna bränns. Vänd runt granolan på plåten efter halva tiden så att allt rostas jämt.