Gröt och välling konsumerar vi rätt mycket i de flesta småbarnsfamiljer här i Sverige – till frukost och/eller kvällsmål samt som mellanmål. Det är mättande, lätt att äta, och du kan variera gröten med olika fruktpuréer i all oändlighet. Nästan alla småbarn tycker om det, och i faser då barnet vägrar annan mat (för det händer ju de flesta), så kan gröten eller vällingen vara något av en räddare i nöden.
Så länge barnet får varierad kost på det hela taget så kan gröt och välling absolut vara en del av hela kostbilden, men det bör inte konkurrera ut vanlig mat.
Och så långt är också allt väl – så länge man skiljer på pulvervarianterna man köper i affären och hemgjord gröt eller välling.
Vad innehåller pulvergröt och -välling då?
Jo, som en annan barnmatsbloggare sammanfattat så innehåller de flesta ungefär följande:
- Vatten: Finns annars gratis i kranen.
- Skummjölk: Mjölk som grädden avskilts från, innehåller mjölkens näringsämnen utom fett och fettlösliga vitaminer. En del tyder på att skummjölk och torrmjölk har inflammatoriska och sjukdomsframkallande egenskaper och innehåller höga nivåer AGE och ALE (inflammationsdrivande proteiner associerade till mängder med kroniska sjukdomar). Läs mer om AGE och ALE här.
- Maltodextrin och majsstärkelse: billigt förtjockningsmedel som ger konsistens och utfyllnad. Består av snabba kolhydrater som ger en skön sockerkick men innehåller i princip ingen näring (dvs vitaminer, mineraler och antioxidanter)
- Vegetabilisk olja: ospecificerat fett, med risk att vara oljor av låg kvalitet då dessa är billigast.
- Majsmjöl: snabba kolhydrater och därför mer sockerkick
- Rismjöl: samma som ovan samt ofta innehållande alldeles för höga halter arsenik, vilket Livsmedelsverket varnat för.
Jämför man ovanstående lista med hemgjord gröt eller välling så känns valet ganska lätt åtminstone för mig. Hemgjord gröt kan du göra på t ex skrädmjöl (dvs blötlagd, rostad och mald havre) eller hirs.
Vatten, skrädmjöl och ekologisk kokosolja täcker in alla näringsbehov förutom järnet. Det kan du tillföra genom att smula ner lite paltbröd – så har du en komplett näringsriktig måltid utan oönskade biprodukter men med tillskott av bl a laurinsyra i kokosoljan (som annars finns naturligt i bröstmjölken).
Hur gör man då hemgjord gröt som passar redan från 4 månaders ålder (dvs då man tidigast börjar med smakportioner)? Här kommer recept på en enkel basgröt:
Gröt för bebisar
1 portion (kan ges från 4 månaders ålder)
- 1 1/2-2 dl vatten
- 2 msk ekologiskt skrädmjöl (görs t ex av Saltå Kvarn)
- 5 g smulat palttunnbröd (t ex Mjälloms)
- 1 tsk ekologisk kokosolja
Rör ut mjölet i vattnet. Koka upp i kastrull på svag värme och låt sjuda några minuter så att gröten tjocknar. Tillsätt smulat paltbröd på slutet. Ta av från värmen och låt svalna, rör ner fettet när gröten ska serveras.
Bjuder också på några tips om hemgjord gröt:
- Servera gärna med aprikospuré för ett extra järntillskott
- För att snabba upp avsvalningsprocessen, se till att ha fruktpuré i frysta tärningar som du kan röra ner i den varma gröten så svalnar den snabbt!
- Vartefter bebisen blir äldre och inte behöver helt slät gröt kan du byta ut en del eller allt mjöl mot vanliga havregryn. Ren havregrynsgröt i bebisportionsstorlek görs på 1/2 dl gryn och 1-1 1/2 dl vatten.
- För en krämigare gröt (om du gör på enbart gryn) så kan du röra ner lite kall havremjölk efter kokningen, det hjälper också till att svalna av gröten snabbare.
- Kör ett gäng paltbrödsskivor i matberedaren till smulor/pulver och häll över i en lufttät burk, så slipper du stå och smula för hand varje gång!
Jättebra sida och info, gjorde skrädmjölskröt åt min 4månaders igår :). Det enda jag funderade lite på var att du längst ner skrev att om man ville påskynda avsvalningstiden något kunde man använda havremjölk. Vad jag har fått för mig är att (på de produkter jag tittat på) står att de ej ska serveras till barn under ett år. Så vilket märke använder du?!
Hej Hillevi och tack för din kommentar! Kul att du hittat till bloggen 🙂
Att havremjölken inte rekommenderas till barn under ett år är av samma anledning som att vanlig komjölk inte rekommenderas – dvs som måltidsdryck. Det är helt enkelt för att de små inte ska dricka sig mätta och få för lite näring/energi i förhållande till mängden de får i sig.
Men att använda litegrann i maten går jättebra, med havremjölk (oavsett märke) såväl som komjölk 🙂
Glada hälsningar/
Marie
Grymt bra sida! Du inspirerar till 1000! Tack verkligen!!
Men vad roligt att höra! Made my day 🙂 Tack till 1000!
Hej!
Det låter ju väldigt enkelt! Har du något bra alternativ till kokosolja? Tycker den är lite ”svåranvänd”. Eller är den det absolut bästa? Vet du om man bör hitta paltbröd i vanliga butiker? Sist men inte minst… Egen välling? Är det något man kan göra enkelt också?
Tack för bra inspiration!!
Hej Johanna! Kokosolja är svårslaget vad gäller näringsinnehåll, framförallt för att den innehåller laurin- och kaprylsyra (som annars bara finns i bröstmjölk) och som hjälper immunförsvar och tarmflora. Om det är kokossmaken du inte gillar så finns det mer eller mindre smaklösa kokosolje-varianter – fråga gärna i butiken vilken de rekommenderar ur det hänseendet. Annars är ekologisk rapsolja ett bra alternativ – ger inte så mycket bismak som t ex olivolja och har bra fettsammansättning.
Paltbröd brukar finnas i de flesta välsorterade (eller stora) matbutiker – fråga personalen om du inte hittar! Och slutligen – visst kan man göra egen välling! 🙂 Mina barn har inte varit vällingbarn så jag har tyvärr inga egna recept, men titta t ex här hos en av mina inspirationskällor: http://lillamatderiven.blogspot.se/2013/06/hemmagjord-valling.html
Lycka till med både mat och barn, och tack för din kommentar! 🙂
Hej! Jag ser att det är ett tag sedan receptet lades ut men testar ändå att ställa en fråga. Min 5 månaders bebis har bara fått havregrynsgröt enligt konstens alla regler (jag har malt grynen, tillsatt olja, haft i aprikoser och serverat med plommonpuré och C – vitaminrik frukt) för att jag inte heller vill ge honom färdig pulvergröt. Han har älskat det från första stund och har fått det en gång per dag pga något dålig viktuppgång men igår fick jag tyvärr bekräftat min misstanke att han är förstoppad. Rådet att överge havregrynsgröt och istället köpa majsgröt följde jag därför men det skär i hjärtat att ge det. Dessutom är det inget han direkt slukar. Min fråga är: skrädmjöl- kan det vara bättre för magen och tarmen hos en bebis som tydligen blir förstoppad lätt? Är det något du varit med om eller hört talas om förut? Kan det funka med egengjord gröt om några veckor igen? Tacksam för tips och råd från en som har koll på hemlagad bebismat.
Hej Ida! Tack för din kommentar och din fråga! Jag måste ju säga att jag är lite fundersam på varför du fått rådet att köpa just majsgröt istället för att ge havregrynsgröt, men utgår ifrån att rådet baserats på att han är så liten och därför inte äter så mycket annan ”mat” förutom just gröten som komplement till amning/ersättning? Annars kan man ju fundera på den totala sammansättningen av den mat han får i sig och vad som ev orsakar förstoppning (balans mellan vätska och fast mat, mängden fiber osv). Men som sagt, eftersom jag inte vet något mer om hans kosthållning så får jag gissa lite 🙂 Och då utgår jag ifrån att man tror att havren – som ju är ganska fiberrik – är lite ”för mycket” fiber för hans mage att smälta, och därav har du fått rådet att testa majsgröt?
Skrädmjöl är ju också gjort på (rostad) havre, så ur fibersynpunkt blir det ju mer eller mindre samma sak som när du malt havregryn. Med andra ord tror jag inte det gör någon skillnad för förstoppningsrisk med endera valet. Men för att svara på din sammantagna fråga så är just skärdmjöl och förstoppning specifikt inget jag har direkt erfarenhet av själv, men jag skulle själv ha gjort som du skriver: först testa att följa råden om grötbyte bara för att utvärdera om det gör skillnad, och sedan successivt börja variera igen med havre- eller skrädmjöl (testa också hirsgröt kanske?), jag skulle tro att det på det hela taget som sagt mest har att göra med tillvänjning och balansen mellan vätska/fiber. Lycka till! 🙂