Jag och maken har i flera år haft en favoritförrätt från krogen Tre Indier på söder. En het och lite söt indisk tomatsoppa, som vi flera gånger försökt återskapa hemma, men än så länge aldrig riktigt lyckats få till.
Idag kom jag i alla fall närmare än någonsin förut! Resultatet är en krämig och len tomatsoppa, med sötma från kokosmjölken och ett rejält bett av ingefära och kryddstark Madras-curry.
Det här är en riktigt mättande och god höstsoppa som även barnen uppskattar. Tomat och sötma gillar ju de flesta, men för mer barnvänlig variant kan man med fördel börja med den mindre mängden ingefära. Och kanske efterkrydda med torkad malen ingefära samt chili till de vuxna vid bordet.
Receptet är ganska liberalt och fritt att anpassa i kryddning efter eget tycke. Hur mycket man föredrar i hetta och smak av ingefära är verkligen högst subjektivt. 🙂 Servera soppan först från 1 års ålder, eftersom den innehåller både fond och salt.
Toppa den med en klick crème fraiche och lite färsk koriander vid serveringen!
Het indisk tomatsoppa med ingefära (4 port)
- 1-2 msk ekologiskt smör eller rapsolja
- 1 ekologisk gul lök
- 2 klyftor ekologisk vitlök
- 1 msk Madras curry*
- 400 g (en frp) ekologiska krossade tomater
- 1-3 tsk färskriven ingefära**
- 0,5 msk balsamvinäger
- 1,5 msk kycklingfond
- 0,5 tsk socker
- 3 dl ekologisk kokosmjölk
- 0,5 dl ekologisk crème fraiche (laktosfri för en helt laktosfri rätt) + 1 dl extra till servering
- salt
- färsk ekologisk koriander till servering
* Du kan välja vilken curryblandning du vill men anpassa då mängden efter hur kryddstark/het du vill ha soppan, eftersom alla curryblandningar är olika
** Börja med mindre mängden och testa dig fram i slutskedet med provsmakningen. Ingefära kan vara olika stark och det är väldigt individuellt hur mycket ingefärssmak man tycker om. Vi föredrar rejält med ingefära (dvs 3 tsk) men smaken är som baken… 🙂
Finhacka lök och vitlök och fräs i smör/olja tills den mjuknar. Tillsätt curry och fräs ytterligare någon minut. Häll sedan på tomaterna, ingefära, fond, balsamvinäger, socker och kokosmjölk och rör runt under uppkokning. Låt småputtra ca femton minuter, tillsätt ev lite vatten.
Mixa med en stavmixer, rör ner crème fraichen och smaka av med salt och ev extra crème fraiche beroende på hur krämig du vill ha den.
Här kan du nu ta undan soppa till barnen, och krydda sedan upp resterande mängd med mer ingefära och ev torkad chili och låt puttra ett par minuter till.
Serveras med en klick crème fraiche och gärna lite färsk koriander!
Väldigt god! Hade inge creme fraiche utan tog lite extra kokosmjölk och mixade den inte heller, men mums! 🙂
Jag som verkligen gillar kokossmak kan tänka mig att det till och med kan ha blivit extra gott med mer kokosmjölk 🙂 Tack för kommentaren! Glad söndag/ Marie
Hej!
Är det en currypaste du använder?
Hej! Nej, det är inte currypaste utan currypulver (torkade kryddor alltså). 🙂