Mina barn har en konstig vana – de äter bara bananer i affären eller möjligtvis på ”utflykt”, aldrig i hemmamiljö! Det innebär att jag allt som oftast får ett gäng bananer som ligger för länge hemma och blir övermogna – vilket för mig är i princip oätligt. Gillar inte alls att de blir så söta och ”extra bananiga” i smaken då. En sån ”otur” då att just övermogna bananer blir världens godaste jordnötsglass!
För även om denna jordnötsglass är nyttig på så sätt att den är helt naturlig utan sötningsmedel och med massor av bra näring, så är den hyfsat kaloririk och kanske inte borde konsumeras varje dag… 😉
Konsistensen blir lite som mjukglass, och du kan enkelt smaksätta den med t ex kakao eller röra ner lite hackade salta jordnötter för extra crunch.
Alltså – dagens tips: Så fort du får övermogna bananer hemma, skala och skiva dem i skivor om ca 3 mm tjocklek, lägg i plastfolie och in i frysen!
Glassen går utmärkt att servera även till små barn, men först från ca 1 års ålder (eftersom den innehåller honung) såvida ingen nötallergi finns i familjen.
Den godaste sockerfria jordnötsglassen ever!! (2 port)
- 2 övermogna ekologiska bananer, skivade och frysta
- 1/2 – 1 dl ekologiskt jordnötssmör
- 1 ekologisk lime, saften
- 1/2 msk ekologisk honung
Ta fram de frysta bananskivorna och låt tina något i ett par minuter.
Lägg banan och den mindre mängden jordnötssmör i en mixer. Pressa över limesaften och klicka ner lite honung. Pulsera mixern några vändor och rör om med en sked emellanåt tills de största bitarna har mosats sönder. Tillsätt därefter lite mer jordnötssmör i taget och mixa slätt, tills du är nöjd med konsistensen. Den ska vara ungefär som mjukglass. Vill du smaksätta med kakao så tillsätt ca 1-2 msk kakaopulver i slutet.
Avnjut direkt eller frys in, vilket går utmärkt! Kom bara ihåg att ta ut glassen en kvart innan du ska äta den sedan så att den hinner tina upp lite.
Denna glassen brukar vi göra (supergod att smaksätta med lite kanel eller pepparkakskrydda också). Eller rättare sagt, vi mixar bara fryst banan sen är det klart, typ. Ingen annan sötning behövs, tycker vi i alla fall 🙂
Vill man kan man ju också skära bananerna med lite större bitar, sätta en tandpetare i och doppa i mörk (raw)choklad innan man fryser dem en stund.
Kul att hitta din blogg, jag älskar denna typen av tänk och även om vi äter socker emellanåt så gillar vi naturligt mest. Nu ska jag leta vidare i din härliga blogg!
Hej Josefine! Ja visst är banan sjukt tacksam ”godisbas”?! Lovas favorit är just faktiskt enbart mixad fryst banan – eller ”bananslurp” som det tydligen heter enligt henne 🙂
Tipset om frysta bananbitsr i choklad är säkert en hit! Har tänkt göra det förut men glömmer liksom av det, tack för påminnelsen!
Och även tack för dina värmande ord över huvud taget, hoppas du hittar nåt mer recept att testa här! 🙂 hälsar Marie