Den nya ”svenska husmanskosten” har en nummer ett på listan hos de flesta familjer: köttfärssås, oftast med pasta förstås. Det finns väl också lika många varianter på denna rätt som det finns familjer, och oftast är det väl också en rätt alla gör lite olika från gång till gång. Dock tycker jag det är skönt att ha en bra bas att utgå ifrån, som jag kryddar upp på olika sätt och använder som bas till lasagne, moussaka eller en chili con carne.
Mitt grundrecept är en klassisk ganska mild köttfärssås som du kan servera till alla från 6 månader och uppåt. Det här receptet är för ett storkok – lika bra att göra mycket när man ändå håller på! 🙂 Använd ekologiska råvaror förstås för bäst smak!
Klassisk köttfärssås för bebisar
- 800 g nötfärs
- 2 gula lökar
- 4-6 vitlöksklyftor
- 2-3 medelstora finrivna morötter
- 2 förpackningar krossade eller passerade tomater
- 3 msk tomatpuré
- 2 tsk torkad basilika
- 2 tsk torkad oregano
- svartpeppar
- olivolja
- 1-2 msk balsamvinäger
Värm upp olivolja i en stor gryta (helst gjutjärn för extra järn i maten). Finhacka löken och fräs den i olivolja. När löken blivit mjuk och glansig, pressa i vitlöksklyftorna och tillsätt tomatpurén. Fräs någon minut. Ta upp löken ur grytan och lägg i en skål på sidan av.
Tillsätt lite ny olja i grytan och fräs färsen så att den tar färg. Lägg tillbaka löken, häll i tomaterna, basilikan och oreganon. Riv morötterna fint och vänd ner i grytan. Krydda med malen svartpeppar (efter tycke och smak). Låt småkoka på medelvärme i minst 30 minuter, ju längre det puttrar, desto mer koncentrerad smak.
Smaka av med balsamvinäger och ev mer örter och peppar. Ta undan den mängd som din bebis ska ha. Mixa eventuellt om bebisen ännu inte äter mat med bitar.
Den sås som resten av familjen ska äta smakar du upp med kalvfond eller salt. Servera med t ex kokt pasta och en grönsallad samt finriven parmesan. Är du glutenintolerant så använd en glutenfri pasta eller ersätt pastan med ångkokt broccoli och haricot verts.
Bebisens pasta kokar du utan tillsatt salt i vattnet. Risoni är en smidig form av pasta för bebisar eftersom de är så små i storlek. Lite parmesan går också bra att ge även till bebisen – och det är ofta en mycket uppskattad smakhöjare!
Bon appetit! 🙂