Får Lova välja mat blir det 99% av gångerna köttbullar. Det är tack och lov inte så tjatigt ändå, eftersom det är lätt att variera med olika tillbehör och kryddningar. Hennes favorit är dessa klassiska köttbullar med tomatsås med pasta till. Min favorit är nötfärsbullar med spiskummin som man serverar med chilihet tomatsalsa, och Ellen är lite extra förtjust i köttbullar på ren fläskfärs.
Idag åt vi dessa klassiska köttbullar med en snällare tomatsås (mer åt pizzahållet) och en sallad på spenat, avokado och fetaost. Barnen hade också pasta till, medan vi vuxna struntade i det.
Vill man göra köttbullar till en bebis så rekommenderar jag frikadeller – utan salt och stekyta och vänliga mot små minimagar 🙂
Köttbullar med tomatsås, glutenfritt (6 port)
- 500 g ekologisk blandfärs
- 1 dl ekologiska havregryn
- 1 dl vatten, gräddmjölk (hälften grädde, hälften vatten) eller havremjölk för laktosfri variant
- 1 finhackad ekologisk gul lök
- 1 1/2 krm finmalen vitpeppar
- 3/4 tsk salt
- 1 msk kalvfond
- 1-2 tsk grovkornig svensk senap
- 2 msk potatismjöl
- smör (ev laktosfritt alternativ) att steka i
Blanda havregryn och vatten i en skål, låt svälla ca 10-15 minuter.
Lägg färsen i en annan skål och blanda med saltet – det gör att färsen håller ihop bättre sedan. Medan smeten sväller finhackar du lök och fräser den mjuk i smör. Låt svalna några minuter.
Rör ner kryddor, fond och senap i havregrynen. Tillsätt färsen och blanda väl. Sist vänder du ner potatismjölet.
Rulla köttbullar och stek i omgångar i smör tills de fått färg runtom och är genomstekta.
Servera med gräddsås och potatis, eller som vi åt idag – med tomatsås och en sallad på färsk spenat, avocado, sockerärter och fetaost! Tomatsåsen gör du så här:
Tomatsås/pizzasås, grundrecept (4 port)
- 1 ekologisk gul lök
- 1 stor eller 2 små vitlöksklyftor
- 2 msk ekologisk tomatpuré
- 1 frp (400 g) ekologiska krossade tomater
- 1 1/2 msk kycklingfond (alt 3/4 tsk salt)
- 2 tsk torkad oregano
- en näve färsk basilika, alt 2 tsk torkad
- nymalen svartpeppar
- 1/2 msk balsamvinäger
- 1 nypa socker
- kallpressad ekologisk olivolja
Skala och hacka löken fint. Fräs den och pressad vitlök i olja tills den blir mjuk. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
Häll på krossade tomater, fond eller salt, örter och balsamvinäger. Mal svartpeppar över såsen och tillsätt en nypa socker.
Låt koka ihop på medelhög värme minst femton minuter – ju längre desto mer koncentrerade smaker blir det.
På slutet rör du ner ett par matskedar olivolja av god kvalitet och smakar av med ev extra salt och svartpeppar. Låt er väl smaka!
…och som vanligt – ska någon under året också äta av såsen – uteslut fond/salt och tillsätt det först efter det att bebisens portion tagits åt sidan.