Satay gai, chicken satay eller kyckling med jordnötssås – kärt barn har många namn. Det här är en riktigt klassiker och storfavorit bland barnen och oss vuxna förstås. Vi spenderade några månader i Thailand under föräldraledigheten, och det här stod för en stor del av barnens näringsintag. Sedan dess är den här rätten återkommande på bordet här hemma. Marinerad kyckling, grillad på spett och serverad med en het jordnötssås. Barnsligt enkel att göra och hur gott som helst. Nästan lite gottgottigottgott 🙂
Nyckeln är att hitta ”sin” balans mellan syra och sötman. Experimentera med limejuice och socker tills att du är nöjd.
Det finns en och annan i vänskapskretsen som gärna ”tipsar med förslag” till middag innan man kommer på besök för att säkerställa att få detta till och från. Och tillräckligt med sås 😉
Teo. Det här receptet är för dig kompis.
Kyckling satay
Ingredients
Marinad
- 200 ml Ekologisk kokosmjölk
- 4 st Vitlöksklyftor Pressade
- 1 msk Gul currypasta
- 1 msk Currypulver
- 1 tsk Salt
- 1 msk Gurkmeja
- 1 tsk Spiskummin
Kyckling och jordnötssås
- 6 st Kycklingfileér Svensk
- 4,5 dl Jasminris
- 600 ml Ekologisk kokosmjölk
- 1 msk Raps- eller jordnötsolja
- 1 msk Röd currypasta
- 2 dl Jordnötter Grovhackade
- 2 st Vitlöksklyftor Finhackade
- 2 st Sharlottenlök Finhackad
- 1,5 msk Fisksås
- 1 tsk Spiskummin
- 1/2 msk Gurkmeja
- 3-4 msk Råsocker
- 1 st Röd chili Finhackad
- 1 krm Salt
- 1/2 msk Limejuice Motsvarar ca 1/2 limefrukt
Instructions
Förberedelser
- Rensa kycklingfileérna och dela dem på längden (ca 2 cm tjocka)
- Blanda ingredienserna för marinaden, lägg ner kycklingen och blanda runt ordenligt
- Täck med aluminiumfolie och ställ i kylen för att dra till sig. Minst 4 timmar.
Tillagning
- Sätt ugnen på varmluftsgrill 250 grader. Lägg kycklingen på galler med plåt och folie under – eller trä dem på träspett.
- Finhacka scharlotten, vitök, chili och jordnötter. Stek scharlottenlöken mjuk i olja på låg värme tillsammans med röd currypasta och de torra kryddorna. Vitlöken får ej brännas.
- Tillaga riset enligt instruktion medans du ställer kycklingen i ugnen.
- Häll i kokosmjölken. Låt koka upp och tillsätt sedan fiskolja, vitlök, jordnötter och råsocker. Låt sedan sjuda i ca 20 minuter eller tills konsistensen är som du vill ha den. Smaka av med salt och limejuice. Vänd på kycklingen efter halva tiden.
- Ta ut kycklingen när den har fått fin färg och är genomstekt. Tar ca 15 minuter (de ska inte bli torra!)
- Lägg upp ris, kycklingspett och häll över jordnötssås. Toppa med finstrimlad chili och färsk koriander.