Till helgens tre-rätters ville jag göra en riktigt lyxig LCHF-förrätt, men utan att för den skull ge avkall på smak och känsla. Bland de godaste klassiska förrätterna jag vet ligger västerbottenpaj med löjrom, crème fraiche och rödlök definitivt i topp fem. Så den fick det bli i lördags – en LCHF västerbottenpaj med klassiska tillbehör!
Utmaningen blev då att få till en riktigt autentisk pajdeg utan kolhydratrikt mjöl. Jag har förut gjort en pajdeg på mandelmjöl som är väldigt god, men den blir inte riktigt sådär spröd som deg på vetemjöl – och det var jag ute efter till denna förrättspaj.
Hittade några olika inspirationsrecept baserade på pofiber (potatis, dock med lågt kolhydratsinnehåll) som jag bestämde mig för att göra en variant på. Och glatt överraskad blev jag! En lätt och spröd pajdeg som passade perfekt med den lena ostfyllningen. Lova (4 år) åt upp nästan halva pajformen sjäv och frågade direkt därefter när vi skulle äta sådan här paj nästa gång. Alltså: högsta betyg!
Passar dock ej barn under året, eftersom den är så mejeritung och pg a mängden ost även rätt salt. Men en smakbit kan de förstås alltid få 🙂
LCHF västerbottenpaj
(en pajform, ca 25 cm i diameter)
Glutenfri pajdeg:
- 1 dl pofiber
- 1 msk psylliumfröskal
- 1/2 tsk bakpulver
- 75 g rumsvarmt ekologiskt smör
- 1 ekologisk äggula
- 1/2 dl ekologisk vispgrädde
Västerbottenfyllning:
- 3 dl västerbottenost, riven
- 1 1/2 dl ekologisk vispgrädde
- 2 ekologiska ägg
- 1 krm malen vitpeppar
- ev en knivsudd cayennepeppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda de torra ingredienserna till pajdegen i en bunke. Lägg i smöret i klickar och knåda samman till en deg. Använd sedan en sked för att arbeta in äggulan och häll sist över grädden. Arbeta snabbt ihop till en lös deg. Tryck ut den direkt i pajformen.
Förgrädda pajskalet ca 5-8 minuter.
Ta ut pajskalet och sänk ugnsvärmen till 180 grader. Låt pajskalet svalna ca tio minuter.
Vispa samman ägg, grädde och kryddor till fyllningen. Strö ut osten i pajskalet och häll över äggsmeten.
Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter, tills fyllningen stelnat och fått lite yta. Låt svalna innan servering.
Njut te x som en lyxig förrätt, serverad med en klick crème fraiche, löjrom och finhackad rödlök som vi åt den, eller som en lunchrätt med en grönsallad!
Vi läste ditt recept på västerbottenspajen. Men vi blev tveksam om det går att fylla en 25 cm pajform, utifrån mängderna i receptet.
Tacksam för svar
Valter Carlsson Umeå
Hej Valter!
Jodå, pajreceptet ska motsvara en ”vanlig” paj och därmed fylla en pajform på ca 25 cm i diameter!
Pajdegen ska inte vara så tjock, så även om den vid första anblicken kanske ser lite liten ut så räcker den. Den är väldigt lättarbetad och smidig att tumma ut. Lycka till! 🙂
Mvh Marie
Vart hittar du ekologiskt västerbottenost??
Förlåt Anna, det är omedvetet slarv av mig! Jag har nog blandat ihop detta med när jag gjort ”vanlig” ost- och skinkpaj med ekologisk lagrad ost. Just Västerbotten har inte jag heller lyckats hitta ekologisk än. Rättar till ingredienslistan på en gång så att inte fler letar förgäves.
Ahh, misstänkte nästan det men hoppades på inte! 😉