Saftiga kanelbullar… eller kardemummabullar eller vaniljbullar – allt är ju gott, eller hur? Välj fyllning beroende på vad du föredrar helt enkelt! Men – hemligheten med riktigt bra bullar handlar inte om smaksättning, utan om en väl bearbetad vetedeg, mycket smör och lång jästid.
Vi har två läger i familjen om vad som är ”bästa fyllningen i bullar”. Därför gör vi alltid halva satsen med kanel- eller kardemummafyllning, och andra halvan med vanilj.
För att utveckla glutenet som ger luftiga bullar ska du bearbeta degen riktigt länge. Så se till att använda en maskin för ett bra resultat. Använd också vanlig jäst – dvs det blå paketet och inte det röda som snabbjäser degen. Ju längre jästid, desto mer smak.
Ta fram smöret i god tid eftersom det behöver vara riktigt mjukt för att kunna arbetas in i degen. Smält dock inte smöret – smält smör absorberar mer mjöl och leder till att bullarna blir kompakta.
Slutligen – att snurra bullarna och få höjd på dem gör dem saftigare än en ”traditionell” kanelsnäcka. Det finns många olika sätt att snurra bullar – en snabb sökning på Youtube kommer ge dig inspiration. 🙂
Saftiga lyxiga kanelbullar
Ingredients
Vetedeg till bullarna
- 40 g färsk jäst
- 250 g mjölk
- 25 g ägg ca 1/2 ägg, spara hälften till penslingen
- 100 g strösocker
- 10 g kardemummakärnor mortlade
- 7 g salt
- 100 g smör rumsvarmt
- 550 g vetemjöl
Fyllning
- 150 g smör rumsvarmt
- 1 dl strösocker
- 4 msk kanel alt 2-3 msk vaniljsocker eller kardemumma
Till gräddning
- 1/2 st ägg
- pärlsocker
Instructions
Gör vetedegen
- Smula jästen i en bunke och lös upp den i mjölken.
- Tillsätt övriga ingredienser.
- Kör degen i en hushållsmaskin med degkrok. Den ska arbetas så länge att gluten utvecklas, ca 15-20 minuter. Degen ser kladdig ut i början, men den kommer bli fastare vartefter glutenet utvecklas så tillsätt inte mer mjöl, då kommer bullarna bli för mjölstinna.
- Kontrollera att degen är färdigbearbetad. Den ska ha släppt från bunkens kanter och hålla ihop bra om du spänner ut den tunt mellan fingrarna. En färdigknådad deg bör ha en temperatur på mellan 26-28 grader.
- Täck över degbunken med lock eller plastfolie. Ställ in i kyl för att jäsa och kylas ner ca 1-2 timmar, så släpper den spänning och blir mer lättkavlad.
Förbered fyllning
- Blanda smöret med socker och valfri smaksättning.
Gör bullarna
- När degen jäst ca 1-2 timmar, ta upp den på lätt mjölat underlag och dela i två lika stora delar.
- Kavla ut till en rektangel, ca 4 mm tjock.
- Bred ut fyllning över hela degplattan.
- Gör ett treslag – vik in en tredjedel från båda håll – och kavla degen jämn.
- Skär remsor som är ca 2 cm breda, och "byxa" dem sedan. Dvs dela dem igen på mitten nästan hela vägen, lämna bara en topp där remsorna sitter ihop.
- Tvinna "byxbenen" några varv och snurra sedan hela remsan runt tumme och pekfinger. Avsluta med att vira sista fjärdedelen av remsan tvärs över snurran.
- Placera ut bullarna på en plåt med bakplåtspapper och/eller i bullformar.
- Låt jäsa övertäckta i rumstemperatur till dubbel storlek, 2-3 timmar.
Grädda bullarna
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Efter att bullarna jäst till dubbel storlek, vispa upp 1/2 ägg och pensla bullarna med ägget.
- Strö över pärlsocker och sätt in i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills bullarna har fått fin färg.
- Låt bullarna svalna, helst på galler.