Jag är till vardags inget stort ”fan” av pastasallad då jag ofta förknippar det med en snabb grab-n-go när man har bråttom. Genom lite experimenterande med att hitta något som både mättar, fortfarande känns fräscht och inte en kompromiss så har jag kommit fram till en lyxigt god pastasallad med ädelost och parmaskinka som blir riktigt krämig. Den fungerar till lunch, middag eller till picknicken när det är säsong.
Om du själv, eller någon du lagar till, föredrar Vegetariskt så utelämna charken – jag lovar att den blir bra ändå!
I det här receptet så har jag vald en finsk ädelost som heter Aura då det ger mycket smak men fortfarande är väldigt balanserad.
Lyxigt god pastasallad med ädelost och parmaskinka
Ingredients
1-2-3-lag till picklade päron
- 1 msk ättikssprit 12%
- 2 msk socker
- 3 msk vatten
Ingredienser
- 1 st Päron Conference
- 250 g Pasta Smal modell, t ex Gemelli
- 4 msk Pesto
- 200 g Krämig ädelost T ex Aura
- 100 g Parmaskinka
- 120 g Mixsallad t ex Ruccola, bladsallad, spenat mm
- 1 msk Olivolja
- Salt och peppar efter tycke och smak
Instructions
Förberedelser
- Koka pastan ”al dente” i saltat vatten. Häll av vattnet och låt pastan kallna.
- Gör en 1-2-3-lag genom att lösa upp socker med ättika och vatten.
- Skölj päronet och skiva tunt med mandolin eller en potatisskalare. Lägg i lagen så päronen täcks. Låt vila minst 60 min.
Tillagning och servering
- Skölj salladsmixen och lägg i bunke. Salta och peppra lätt och vänd runt tillsammans med lite olivolja.
- Skär eller smula ner ädelosten i mindre bitar och lägg i salladen. Rör runt och låt stå och dra medan du gör klart resten.
- Blanda ner peston i pastan och rör runt så att det fördelas jämt.
- Lägg en bas av pasta i botten av en tallrik. Fördela parmaskinka och päron tillsammans med sallad.
- Avsluta med päron och grovt hackade walnötter. Bara att servera.