En regnig och råkall kväll som denna känns det extra rätt med en riktig vitaminbomb som denna morotssoppa med citrus. Fyllig och fruktig med lite hetta från chili och ingefära – med andra ord perfekt höstrusk-comfort-food!
Dessutom är denna soppa ytterligare ett exempel på vad jag kallar riktigt bra snabbmat! Dvs tar mindre än en halvtimme från start tills maten står på bordet, fullproppad med näring och lättätet för hela familjen.
Apropå ”snabbmat” – dvs det som egentligen bara borde kallas skräpmat… Har ni sett den här högst intressanta observationen av vad som händer (eller snarare inte händer) med en hamburgare från snabbmatskedjornas jätte som fått ligga orörd i fem(!) år i ursprunglig take-away-påse? Oavsett vetenskapliga experiment som söker förklaringar till varför den varken möglar eller ruttnar så känner jag ändå själv att jag föredrar annan typ av ”snabbmat” – som t ex denna enkla soppa 🙂
Soppan kan serveras från 8 månader om du utesluter fond och salt.
Morotssoppa med citrus, ingefära och chili (4 port)
- 4 stora ekologiska morötter (ca 300 g)
- 150 g ekologisk sötpotatis
- 1 ekologisk gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2-3 msk riven färsk ingefära (ca 30 g)
- 1/2 krm chilipulver
- 5 dl vatten
- 3 dl ekologisk kokosmjölk
- 1/2 ekologisk apelsin (juicen)
- 1/2 ekologisk citron (juicen)
- 2 msk kycklingfond
- nymalen svartpeppar
- ev lite salt
- 2 msk ekologiskt smör eller rapsolja
Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp smör eller rapsolja i en kastrull och fräs lökhacket på medelhög värme tills det blir mjukt och glansigt. Tillsätt färskriven ingefära och chili och låt fräsa någon minut till.
Skala under tiden morötter och sötpotatis och tärna grovt. Lägg dem i kastrullen och häll på vatten och kokosmjölk. Låt småputtra tills morötter och sötpotatis är genomkokt, ca 10-15 minuter.
Häll över soppan i en matberedare alternativt använd stavmixer direkt i kastrullen och mixa soppan helt slät.
Tillsätt därefter juicen från citrusfrukterna och nymalen svartpeppar. Vill du bjuda en bebis på soppan så tar du nu undan en portion innan sista steget som är att tillsätta kycklingfond och ev smaka av med ytterligare lite salt och ev mer chili beroende på hur het soppa du vill ha.
Servera gärna med lite gräddfil eller matlagningsyoghurt (laktosfri sådan för en laktosfri rätt) som bryter mot soppans sötma, samt lite extra chiliflakes.
Gott 😋👍👌