En riktig personlig favorit är ratatouille – gott tillbehör till kött, korv eller fisk eller som fristående rätt, mixat som en sås osv osv. Dessutom är det superenkelt att slänga ihop och låta puttra medan man ägnar sig åt annat än att hänga över spisen 🙂
Det är också alldeles utmärkt bebismat, fullproppad med vitaminer från alla grönsaker. Låt helt enkelt bli att tillsätta salt förrän först när ratatouillen är färdigkokt och du tagit undan en del till din bebis.
Ratatouille för hela familjen
- 1-2 gula lökar
- 5 vitlöksklyftor
- 1 aubergine
- 1-2 zucchini
- 6-8 tomater (eller ca 600 g krossade tomater)
- 2 paprikor
- 1/2 dl tomatpuré
- 3 lagerblad
- 2 tsk torkad timjan
- olivolja
- svartpeppar
Börja med att förbereda grönsakerna – skär aubergine, zucchini, paprika och tomater i lagom stora munsbitar. (Tips! Om du först skållar och skalar tomaterna blir det ännu godare, men annars går färska eller krossade tomater på tetra också bra).
Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja på medelhög värme. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa en stund. Släng sedan ner alla grönsaker, lagerblad, timjan och svartpeppar efter smak. Låt puttra tills allting är mjukt och sammankokt.
Ta undan den mängd du vill ha till din bebis – passa på att spara rätt mycket så har du några fler portioner klara på en gång! Bebisens ratatouille kan du mixa för att få bort större bitar, servera sedan med t ex kokt quinoa eller ris, eller kanske som en sås till pasta och frikadeller till exempel.
Smaka av resterande mängd ratatouille med salt och eventuellt mer peppar. Ett tips är att grilla några starka korvar och servera med ratatouillen och en klick turkisk yoghurt, eller för en helt vegetarisk rätt – ersätt korven med halloumi!