Dessa lite söta, kryddiga och saftiga kikärtsbiffar, serverade med en klick ajvar relish och crème fraiche… Jag skulle kunna äta det här minst en gång i veckan! Superenkel matlagning också om man använder förkokta kikärter – det enda som tar tid är själva stekningen eftersom de behöver stekas på lite lägre värme för att inte brännas. Men oj så gott! 1 1/2-åringen äter med lika god aptit som jag – och det säger mycket då hon för närvarande annars ratar det mesta om det inte är smoothies eller korv… 😉
Smeten påminner lite om falafelsmet, men tricket i dessa biffar som gör de så smakrika och saftiga utan att för den skull falla sönder är kombinationen sötpotatis, ägg och psylliumfrö. Jag ville undvika både gluten och stärkelse, därav valet av psylliumfrö (fiberhusk) – och det gav alltså biffar som är saftiga men utan att för den skull falla sönder.
Fullproppat med både protein, kolhydrater, mineraler och annat gott för kroppen 🙂 Valet av kryddor kan också ge extra näring – som t ex i detta recept: anti-inflammatorisk gurkmeja och järnrik persilja.
Utesluter du saltet i receptet och väljer kryddning efter vad din lille kotte föredrar så kan dessa serveras till bebisar från 8 månaders ålder. Stek dem då gärna med fördel på ännu lägre värme och längre tid, så att de hinner bli genomstekta utan att för den skull få någon direkt stekyta.
Servera med en stor sallad och en klick ajvar relish (stark paprikaröra) och crème fraiche, eller varför inte en röra på crème fraiche och fetaost? Jag rekommenderar i vilket fall något lite syrligt som balanserar väl med de lite sötstarka biffarna. Vill man ha något mer matigt tillbehör så testa t ex bulgur eller ris.
Smakrika saftiga kikärtsbiffar (4-6 portioner)
- 750-800 g ekologiska förkokta kikärter (eller 2 tetraförpackningar färdigkokta – om du vill göra det enkelt för dig som jag)
- 300 g ekologisk sötpotatis
- 2-3 ekologiska vitlöksklyftor
- 2-3 cm färsk ekologisk ingefära (ca 1 msk riven)
- 1 tsk gurkmeja
- 1/2 tsk spiskummin
- 1/2 tsk chilipulver
- 3/4 tsk salt (uteslut för bebisportioner)
- 2 ekologiska ägg
- 1 tsk psylliumfröskal/fiberhusk
- 1 handfull finhackad färsk bladpersilja (kan uteslutas)
- ekologisk rapsolja till stekning
Börja med att skala och finriva sötpotatisen. Skala och finriv även ingefäran.
Skölj därefter kikärterna och kör dem i matberedare till en massa. Skala, dela och släng ner vitlöksklyftorna. Tillsätt kryddorna, ingefäran och äggen. Mixa samman allting till en jämn smet.
Sist tillsätter du den rivna sötpotatisen, psylliumfrö/fiberhusk och persiljan. Pulsera ihop så att allt blandas. Vill du ha helt slät smet så kör på tills sötpotatisen också är finfördelad.
Låt smeten vila i fem minuter så att fiberhusken får svälla och binda smeten (den ska dock fortfarande vara ganska lös när den svällt).
Värm upp ett par matskedar olja i en stekpanna på medelhög värme. Klicka sedan ut biffar i valfri storlek och platta till med en spatel till ca 1 cm tjocklek. Låt steka 3-4 minuter på varje sida, tills de går lätt att vända utan att falla isär.
Servera enligt ovan förslag och njut!