Vi försöker hålla skåpen här hemma rena från socker så gott det går, mest för att vi vuxna inte ska ”åka dit” så lätt mot bättre vetande. 😉 Dock kan det ju ställa till det i de fall man får spontant fikabesök och vill bjuda på något, eller de dagar när man bara måste stilla chokladsuget. Då är mitt tips att göra dessa raw chokladbollar – tar bara några minuter!
Perfekta små munsbitar att servera godissugna barn och vuxna, när man vill äta med gott samvete. Inget socker, inget smör och inget spannmål – dvs både socker-, laktos- och glutenfritt! Om ingen nötallergi föreligger så kan du servera dessa bollar (då utan saltade jordnötter) till barn från ca året – varför inte på 1-årskalaset?
Skulle du ha nötallergiker i sällskapet kan jag tipsa om det här receptet på allergivänliga supergoda chokladbollar (eller alternativt smaksatta med t ex kanel) – utan både mjölkprodukter, gluten och nötter!
Sockerfria raw chokladbollar (12-15 st)
- 6 färska ekologiska dadlar, urkärnade
- 25 g ekologiska solrosfrön
- 25 g ekologiskt mandelmjöl/ekologiska mandlar
- 50 g ekologiska kokosflingor
- 2 msk kakao
- 1,5-2 msk ekologisk kokosolja
- 1 msk vatten
- ca 50 g ekologiska kokosflingor och/eller rostade salta jordnötter att rulla bollarna i
Börja med att kärna ur och hacka dadlarna grovt.
Mixa solrosfrön och mandlar (om du använder det) till ett mjöl i en matberedare/mixer. Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa till en slät massa som ska gå att forma till bollar – är det för torrt så tillsätt lite extra kokosolja och/eller vatten.
Rulla smeten till små bollar med händerna och rulla dem i kokosflingor eller finhackade salta jordnötter.
Förvara i kylskåp – om de överlever längre än någon timme… 🙂