Idag hade vi tänkt grilla kyckling, och då funderade jag på vad Ellen skulle få som alternativ. Jag ville göra något på kyckling som funkar att äta både för bebisar som plockar i sig bitar själva, men som också funkar att puréa om man så vill. Den ytterst milda kyckling med potatis och rotsaker som man kanske ofta börjar med känns inte så spännande längre för en nio-månaders, så tanken var att hotta upp det lite mer med annan kryddning och mer grönsaker. Resultatet blev den här ”svensk-thai-kycklingen” – dvs en försvenskad och lite snällare variant på thaikökets kycklingrätter.
Rätten är mild i smaken och utan mejeriprodukter. Den kan alltså serveras från 5-6 månader om du puréar den!
Thaikyckling för bebisar (5-6 portioner)
- en ekologisk kycklingfilé, ca 100-120 g
- 1 liten ekologisk morot, tunt skivad/hackad
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- ett par centimeter färsk ingefära
- 1/2 tsk paprikapulver
- 1 dl finhackad broccoli
- 6-8 st finhackade sockerärtor
- 1 dl ekologisk kokosmjölk
- 1 dl vatten
- ekologisk kokosolja eller rapsolja
Börja med att finstrimla kycklingen i tunna små bebis-tuggbitar. Skala moroten och dela på längden. Skiva tunt så att du får små halvmånar. Finhacka broccoli och sockerärtor.
Hetta upp olja i en kastrull på medelhög värme och fräs vitlöken snabbt. Släng i kyckling och paprikapulver och vänd runt. Tillsätt finhackade grönsaker, kokosmjölk och vatten. Riv ner ingefära i kastrullen. Låt sedan småputtra under lock tills grönsakerna är mjuka, ca 10-15 minuter.
Smaka eventuellt av med lite citronsaft och koriander om din bebis gillar det, och runda av med en dryg matsked ekologisk kokosolja för extra tillskott av laurinsyra (som också finns i bröstmjölken) och nyttiga fetter.
Servera som det är med kokt ris som tillbehör. Alternativt kan du puréa tillsammans med ris i en matberedare, men tillsätt då mer kokosmjölk och/eller vatten till rätt konsistens.