Tzatsiki gjord på grekisk yoghurt är nog garanterat en av sommarens mest populära grilltillbehör hemma hos. Då den går hem hos både oss vuxna och barn så blir det att göra ordentligt mycket då det går åt snabbt. Som tillbehör går den till det mesta som nöt, fläsk, kyckling och vegetariskt. Nästan bara fantasin som sätter stopp. Varför inte prova den som eget tillbehör till en sallad så har den en matig rätt. Populärt här hemma är även att servera den tillsammans med ajvar relish som gifter sig bra!
Den godaste tzatsikin har fått dra i minst en dag och är gjord på fet yoghurt
Det bästa resultatet fås på tzatsiki gjord på grekisk yoghurt och där smakerna fått balanseras genom att vila till sig. Räkna med minst en dag i kylen, helst två. Det går givetvis att använda turkiskt yoghurt också och det som i princip skiljer sig är syrligheten. Jag skulle rekommendera att du gör den på en fetare yoghurt då fettet binder smak – och ger mättnad om du t ex har den som tillbehör till vegetariskt. Blir du mer mätt av tillbehören så kan du ju också passa på att minska köttmängden 🙂
Har du en yoghurt med lägre fetthalt så blir den rinnig och kommer inte att fungera som riktigt samma smakbärare, men det går. I det fallet rekommenderar jag att du låter den rinna av i minst 30 minuter genom ett kaffefilter innan du använder den.
Kanske en av de viktigare tipsen som jag känner gör störst skillnad är att du river din vitlök då detta blir en mycket angenämare smak. Att pressa vitlöken gör den bara ”stickig” och obalanserad i smaken. Ett rivjärn funkar jättebra och gör du det ofta, alternativt river mycket andra saker som t ex Ingefära, choklad och annat så kan jag starkt rekommendera en keramisk platta att riva på. Går att hitta en billig och bra sådan här på Amazon.
Tzatsiki gjort på hemmagjord yoghurt
Att använda färdig yoghurt går hur bra som helst. Ibland är det bara kul att göra allt själv från grunden. Varför inte prova att göra din Tzatsiki på yoghurt du gjort själv? Fördelen är att du kan göra en stor mängd som du sedan också har till både frukost eller dessert för en billig peng. Både roligt och ekonomiskt. Prova i så fall vårt recept på Hemlagad yoghurt till frukost eller dessert
Tzatziki
Ingredients
- 500 g grekisk eller turkisk yoghurt 10% fetthalt
- 1 st gurka
- 2 tsk salt
- 4 st vitlöksklyftor rivna
- 2 tsk svartpeppar grovmald
- 1 krm vitpeppar
- 2 tsk honung
- 1 st citronklyfta saften
- 2 msk olivolja extra virgin
Instructions
- Riv gurkan på grova sidan av ett rivjärn. Lägg i ett durkslag och strö över 1 tsk salt. Blanda runt och låt sedan gurkan rinna av i durkslaget ca 30 minuter.
- Blanda yoghurt, finriven vitlök, svartpeppar och vitpeppar i en skål. Tillsätt honung, ca en tsk olivolja och pressa i en liten skvätt citron.
- När gurkan runnit av ca 30 minuter, krama ur vätskan med händerna och blanda ner den i yoghurten (obs! ev såriga händer gör sig påminda!)
- Smaka ev av med lite mer citron, salt och peppar.
- Vid servering, lägg upp tzatzikin i en skål och ringla över ett par matskedar olivolja.