Det här är mitt ”go-to-recept” för en uppskattad dessert som går hem hos alla chokladälskare! Detta recept ger perfekt resultat varje gång och tar dessutom minimalt med tid. Jag har testat ett gäng olika varianter på chokladmousse genom åren, men det här är oslagbart. Både i konsistens och smak! Du får en fluffig och len chokladmousse, som du lätt kan variera med t ex olika smaksättningar som t ex olika likörer eller rivet apelsinskal.
Ditt val av chokladsort kommer förstås också påverka smaken, så tänk på vilken kakaohalt och kvalitet du väljer. Jag som i vanliga fall gärna äter choklad med minst 70% kakaohalt gör faktiskt ett undantag från den regeln när det kommer till chokladmousse. Helt enkelt av den anledningen att moussen upplevs tyngre och lite lätt bittrare i smaken med mörkare choklad. Men med en kakaohalt på 50-55% blir moussen lagom balanserad i min mening. Rund och len chokladsmak, med lagom sötma.
Tips för en perfekt chokladmousse
För att verkligen få till den där magiska konsistensen är det viktigt att vispa äggsmeten ganska länge. Använd gärna rumstempererade ägg för att minska temperaturskillnaden mellan äggsmeten och den varma smälta chokladen. Om du smaksätter med alkohol är det viktigt att tillsätta den allra sist i den färdigblandade moussen. Försök inte röra ner den direkt i den smälta chokladen som jag råkade göra en gång – då blev chokladen bara en seg och grynig massa, och jag fick börja om från början. Men följer du receptet steg för steg så garanterar jag ett perfekt resultat – varje gång!
Chokladmousse
Ingredienser
- 140 g choklad, 55%
- 2 st ägg
- 3 msk florsocker
- 3 dl vispgrädde
- 1,5 msk sprit eller rom, t ex rom eller Kahlua kan ersättas med t ex apelsinzest eller uteslutas
Till servering
- 2 dl vispgrädde
- 50 g choklad, finriven
Instruktioner
- Hacka chokladen fint och lägg i en skål.
- Häll upp grädden i en bunke och vispa tills den blir fast nog att forma toppar.
- I en annan bunke vispar du äggen med florsockret i ett par minuter, tills smeten är ljus och fluffig.
- Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Om du använder micron, kör i kortare intervaller på full effekt och rör om ungefär var femtonde sekund tills du har en slät chokladsmet.
- Häll ner den smälta chokladen i äggsmeten under vispning.
- Vänd ner den vispade grädden med en slickepott, och tillsätt sist av allt ditt val av smaksättning.
- Fördela moussen i portionsformar och ställ sedan kallt i kyl minst sex timmar, men gärna mer. Bäst blir den dagen efter!
- Servera med vispad grädde och finriven/hyvlad choklad, eller annan valfri topping.
Anteckning
- rom
- konjak
- Kahlua
- Baileys
- espresso
- finrivet apelsinskal
- färska hallon
- tunt skivad frukt som t ex banan, mango eller physalis
- kanderade och hackade nötter
- hackad Daim