Det här är riktig comfort food för hela familjen! Denna lasagne fick betyget ”jättegott!” även av morfar som är en större grönsaksskeptiker än de flesta barn 😉
Hemligheten heter ”mixa”. Antingen innan du lägger allt i grytan, eller så får du mixa såsen med handmixer när den kokat färdigt så att det inte finns för stora bitar i den.
Jump to RecipeDet här är ett av mina favoritsätt att ta vara på trötta grönsaker och rotfrukter – gott både för miljön och gommen!
Du kan lätt byta ut en del av grönsakerna i såsen till andra du råkar ha hemma. Använder du t ex ingen zucchini, men mer morötter eller svamp kan såsen behöva en skvätt extra vatten. Annars riskerar den att bli för stabbig.
Mire poix som bas
Tricket med lasagnens framgång är att göra en mire poix (den ”heliga treenigheten”) som bas. Med tillägg av svamp och en parmesanbit som får koka med blir det massor av umami och fyllighet!
När du sedan lägger till fetaost och crème fraiche i lasagnen ger det extra sälta och samtidigt en rundhet som är pricken över i.
Så, bara att sätta igång, eller hur? Låt dig inte avskräckas av den långa ingredienslistan. Såsen sköter sig själv när du väl hackat/rivit allt. Dessutom känns det alltid bra att slippa matsvinn! Här kan du förvandla lite fula grönsaksslattar till en god middag. (TIPS! Använd matberedare så kan det knappast bli enklare!)
Faktum är att jag tycker det här faktiskt är en enklare lasagne att tillaga än en traditionell. Du slipper koka bechamelsås, utan blandar bara ner crème fraiche direkt i din sås.
Servera gärna med en stor blandsallad. Och för lite mer lyx till en helgmiddag – varför inte en tomatsallad? Med finhackad rödlök, olivolja och vinäger, och så en bit burrata som tillbehör?
Vegetarisk lasagne
Ingredients
Vegetarisk lasagnesås
- 1-2 st gul lök
- 2 st morötter
- 100 g rotselleri
- 2 msk olivolja
- 2 klyftor vitlök
- 1/2 st zucchini
- 3-4 st champinjoner
- 2 msk tomatpuré
- 2 tsk timjan
- 1 msk oregano
- 2 förp krossade tomater ca 800 g
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 1 msk balsamvinäger
- 1/2 tsk socker
- 1 krm svartpeppar
- 1 nypa chilipulver
- 1 kantbit parmesan
Till montering av lasagnen
- 400 g färska lasagneplattor
- 200 g fetaost 1 förp
- 125 g mozzarella 1 förp
- 2 dl créme fraiche
- 2-3 dl riven mild ost t ex gouda
Instructions
Mire poix eller soffritto – basen till en smakrik sås!
- Har du en matberedare så börja med att ta fram den – det kommer spara dig mycket tid! 🙂
- Börja med att skala gul lök, selleri och morötter. Finhacka löken och grovriv morötter och rotselleri – eller släng allting i en matberedare om du har en sådan och mixa till en finhackad röra för smidigare matlagning.
- Sätt en stor kastrull/gryta på låg- till medelvärme, tillsätt olivolja och fräs din mire poix-bas i ca 10 minuter. Rör om då och då. Det ska inte ta färg, bara "svettas" och bli blankt.
- Medan din mire poix svettas i kastrullen kan du finhacka champinjoner och grovriva zucchinin. Eller återigen – släng det i matberedaren och mixa ner till en finhackad röra.
- Tillsätt svamp och zucchini i kastrullen och pressa även ner två klyftor vitlök.
- Höj ev värmen något och låt allting fräsa ca 5 minuter under omrörning. Det ska inte ta färg.
- Nu tillsätter du tomatpuré, oregano och timjan. Fräs ett par minuter till.
- Häll i krossade tomater och balsamvinäger.
- Smula ner buljongtärningar och tillsätt en nypa socker och chilipulver samt ett par drag på kvarnen med svartpeppar.
- Låt puttra några minuter under omrörning så att buljongen smälter och blandats ut i såsen.
- Nu lägger du i en kant parmesan (perfekt sätt att använda restbitar) som får puttra med i såsen för att ge den där extra skjutsen av smakdjup.
- Låt puttra på låg värme under lock i ca 45 minuter.
Montera lasagnen
- Ta fram en stor ugnsform, fetaost, mozzarella, riven ost, lasagneplattor och crème fraiche.
- Blanda ner crème fraichen i såsen.
- Bred ut ett lager sås i botten av ugnsformen. Lägg ut ett lager lasagneplattor.
- Bred ut mer sås på plattorna och smula över ca en fjärdedel av fetaosten. Lägg på ett lager plattor till.
- Återigen – bred ut sås, smula över en fjärdedel av fetaosten och en del av mozzarellan, riven i bitar.
- Fortsätt varva sås, plattor och ost (lite mozzarella eller lite av den milda rivna osten) i så många lager som ryms.
- Avsluta med ett lager sås och strö över resten av den rivna osten.
- Gratinera i mitten av ugnen på ca 200 grader i ungefär 30 minuter, eller tills lasagnen fått fin färg.