En av de absolut godaste köttgrytor som finns kommer såklart från Frankrike! Mustigt och lyxigt med rödvin, champinjoner och syltlök och mört kött som faller sönder i munnen.
Servings 8port
Förberedelser 45 minuterminuter
Tillagningstid 2 timmart
Total tid 2 timmart45 minuterminuter
Ingredients
Grytbasen
1-1,2kghögrev, fransyska eller grytbitar av nötköttsvenskt, ekologiskt
2-3msksmör eller oljatill stekning
2stgul lök
2stmorötter
150grökt skinka, strimlad
1-2tsktimjan
1stlagerblad
1tsksalt
1/2tsknymalen svartpeppar
2mskvetemjöl
2msktomatpuré
3dlrödvin
1stköttbuljongtärning
2 1/2dlvatten
Efter 1,5 timmar
200gsmå champinjoner
3stvitlöksklyftorpressade
1 1/2dlinlagd syltlök
Instructions
Om du inte använder grytbitar, börja med att putsa och skära köttet i kuber om ca 1,5 cm.
Skala och grovhacka gul lök och skiva morötterna i slantar, lägg åt sidan.
Börja med att ställa en rejäl gryta på låg värme, tillsätt smör eller olja och låt lök och morötter mjukna långsamt utan att ta färg medan du steker köttet. Rör om då och då.
När du satt igång grytan med lök och morötter, stek grytbitarna i omgångar i stekpanna på hög värme tills de fått ordentligt med stekyta. Ta inte för mycket kött på en gång. Lägg över bitarna i grytan med grönsaker vartefter de stekt klart, och fortsätt så tills att kött är stekt. Vispa ur stekpannan med vatten och häll stekskyn i grytan.
Tillsätt strimlad skinka och timjan. Salta, peppra och rör om.
Strö över vetemjöl och rör ordentligt så att mjölet fördelas i hela grytan.
Tillsätt tomatpuré och lagerblad, smula ner buljongtärningen och häll över rödvin och vatten och låt koka upp under omrörning.
Låt grytan sjuda på svag värme under lock i ca 1,5 timmar.
Efter 1,5 timmar
Bryn champinjonerna i smör eller olja tills de fått färg.
Tillsätt champinjoner, avrunnen inlagd syltlök och pressad vitlök.
Låt grytan puttra ytterligare 30 minuter.
Smaka av med ev mer kryddor och ev en klick svart vinbärsgelé.
Notes
Servera gärna med en potatispuré eller -mos, svart vinbärsgelé och lättkokta haricot verts.