En lyxig förrätt till festmiddagen! Frasiga kroketter fyllda med lent, smakrikt mos på mandelpotatis och riven gruyère, toppat med smetana och löjrom.
Servings 4port
Förberedelser 30 minuterminuter
Tillagningstid 20 minuterminuter
Total tid 50 minuterminuter
Ingredienser
500gmandelpotatisekologisk
25gsmör
1/2stägguppvispat
3/4dlvetemjöl
80ggruyèreostriven
1/2tskvitlökspulver
1krmmuskotnöt
Till fritering
1 1/2stägguppvispat
1dlvetemjöl
1/2krmcayennepeppar
1krmsalt
1 1/2-2dlpanko
6-8dlneutral olja till friteringt ex rapsolja
Till servering
80glöjrom
2dlsmetana
färsk dill eller gräslök
Instruktioner
Kroketter
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av all vätska och låt ånga av en stund så att potatisen är ganska torr, och pressa sedan potatisen i potatispress.
Blanda potatisen med ett halvt uppvispat ägg, smör, kryddor, mjöl och riven ost till ett slätt mos. Låt moset svalna helt gärna i kyl, så att det blir lättare att forma.
Häll upp mjöl i en skål och blanda med cayennepeppar och lite salt. I en annan skål vispar du upp ytterligare ett ägg med det halva som återstår från tillagningen av moset. I en tredje skål häller du upp panko.
Rulla små bollar av moset och vänd sedan runt dem i mjöl, sedan ägg och sist i pankon. Låt sedan kroketterna vila i kylen minst en timme, tills du ska fritera dem strax innan servering. OBS! Om kroketterna känns lite för lösa så bli inte orolig, de stelnar till i kylen.
Fritering
Mät upp olja i en kastrull och hetta upp till ca 170-180 grader.
Fritera kroketterna ett par stycken i taget i omgångar, ca 1 minut. De ska bli gyllene och se frasiga ut. Lyft upp och låt rinna av på finmaskigt galler, alternativt hushållspapper.
Lägg upp och garnera med en klick smetana och löjrom, samt lite färsk dill eller gräslök efter smak.
Anteckning
För extra finess vid servering, klicka en liten klick smetana på tallriken som du "fäster" kroketterna med så att de inte rullar runt. Du kan också låta smetanan hänga av i ett kaffefilter några timmar innan och sedan hälla upp den i en spritspåse och spritsa den på kroketterna för det där lilla extra.Du kan också använda crème fraiche istället för smetana om du föredrar det.