En frasig, saltsyrlig paj från balkan som går hem hos de flesta! Kul matlagning också för barnen - det är väldigt lättlagat och man får gegga runt med händerna ;)
Servings 4port
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagningstid 40 minuterminuter
Total tid 50 minuterminuter
Ingredienser
250gfilodeg1 paket
200gfetaost
2stägg
2dlmild yoghurt, naturell4%
1dlmjölk
1/2tskbakpulver
1krmsalt
1/2dlrapsolja eller motsvarande mängd smält smör
1msksesamfrön till garneringkan uteslutas
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta fram en mellanstor ugnsform, ca 18x24 cm och pensla den med rapsolja.
Vispa upp äggen i en stor skål.
Tillsätt yoghurt, mjölk, bakpulver och salt och vispa slätt.
Smula ner fetaosten och rör runt.
Smält smör, eller häll upp rapsolja i en skål till pensling.
Dela filodegsarken på mitten.
Pensla 3-4 ark och lägg ut omlott så att det täcker botten och hänger över kanterna på formen.
Skrynkla ihop ett ark i taget till ett knyte och lägg ner i skålen med vätska. Stoppa ner ca 5 ark åt gången och vänd runt med händerna så att de suger åt sig vätska och ost.
Lägg knytena i formen. Fortsätt så tills du har ca 3 ark kvar.
Pensla de sista arken med smör/rapsolja och lägg överst. Vik in filodegskanterna och pensla allt en sista gång. Strö över sesamfrön (kan uteslutas).
Grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter, tills pajen är frasig och gyllene.
Anteckning
Servera gärna pajen med en stor blandsallad. Ett tips är att göra en sallad med lite sötare ingredienser som t ex grillad paprika, det gifter sig bra med den saltsyrliga pajen.