Go Back
+ servings
No ratings yet

Grytbröd

Ett lättbakat bröd som trots enkelheten ser ut att vara köpt på bageri. Segt, fluffigt inkråm och snygg skorpa, ett perfekt bröd att imponera med!
Servings 1 bröd
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 45 minuter
12 timmar
Total tid 12 timmar 50 minuter

Ingredients

  • 6 g färsk jäst
  • 4 dl vatten
  • 2 dl rågsikt
  • 5 dl vetemjöl special
  • 1,5 tsk salt

Till utbakning

  • 1-2 dl vetemjöl

Instructions

  • Blanda mjölsorterna och saltet i en stor skål, minst 3 liter.
  • I en mindre skål, lös upp jästen i vattnet.
  • Häll degvätskan i mjölet och blanda runt med en trägaffel tills degen går ihop. Du ska inte knåda, bara röra tills degen är välblandad. Den kommer vara ordentligt kladdig, det är helt i sin ordning.
  • Sätt plastfolie över bunken och ställ på ett dragfritt och hyfsat varmt ställe, t ex i köksskåp ovanför kylen. Låt jäsa i ca 10 timmar (över natten är ett lagom tidsintervall).
  • Skrapa ur degen på väl mjölad bänk. Med väl mjölade händer, ta tag i en kant och dra den försiktigt utåt/uppåt och vik in mot mitten. Gör likadant från fyra sidor. Strö ut nytt mjöl bredvid degen och vänd sedan hela degen med skarven nedåt på den nya mjölade ytan.
  • Pudra lite mer mjöl över degen och täck med kökshandduk. Låt jäsa till dubbel storlek ca 2 timmar. Degen ska kännas spänstig och studsa tillbaka när du petar på den med ett finger, då är den färdig!
  • Ca en halvtimme innan degen är färdigjäst, sätt ugnen på 225 grader och ställ in en gryta med lock (t ex keramik eller gjutjärnsgryta).
  • När ugnen är varm och degen färdig, ta ut grytan ut ugnen och lyft av locket. Lyft försiktigt upp degen och släpp den med skarven nedåt i grytan. Skaka grytan försiktigt om degen hamnat ojämnt. Sätt på locket igen.
  • Grädda brödet med locket på i 30 minuter, ta sedan av locket och grädda ytterligare ca 15-25 minuter. Brödet är färdigt vid ca 95 graders innertemperatur, men låt det gärna stå tills det fått fin färg på ytan - det blir inte på något sätt torrt för att temperaturen går över!
Author: Marie
Måltid: Bakning
Keyword: bröd