Ett hembakat hamburgerbröd lyfter din hamburgare till en ny nivå! Det här lättbakade fluffiga hamburgerbrödet kommer vara pricken över i på din hemmaburgare.
Servings 0st
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagningstid 20 minuterminuter
Jästid 3 timmart
Total tid 3 timmart30 minuterminuter
Ingredients
12gfärsk jästmotsvarande 1/4 paket
50gsmör
2 1/2dlvattenkallt
1/2dlmjölk
1stägg
2tsksalt
2msksocker
530gvetemjöl specialca 8,5 dl
Till pensling
1stägguppvispat
2msksesamfrönvalfritt
Instructions
Sätt degen
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från värmen och låt svalna någon minut. Häll sedan i vatten och mjölk och rör om. OBS! Håll koll på temperaturen - det ska inte bli varmare än 37 grader.
Häll degvätskan i bunken med jäst och rör tills jästen lösts upp.
Vispa upp ägget lätt med en gaffel och tillsätt i degvätskan.
Tillsätt sedan salt, socker och mjöl. Kör degen i med degkrok i en degblandare ca fem minuter, alternativt för hand ca tio minuter.
Täck bunken med en handduk och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek, ca 1,5 timmar.
Baka ut hamburgerbröden
Skrapa ut degen på ett bakbord.
Dela degen i ca 8-10 bitar, beroende på hur stora bröd du vill göra. Vi brukar göra ca 8 bröd à 110-120 g vardera.
Rulla bitarna till bollar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut bollarna med händerna till ca 1,5 cm tjocklek.
Täck plåten med en handduk och låt jäsa övertäckt ca 1 - 1,5 timme.
Baka av bröden
Sätt ugnen på 200 grader i förväg så att den är förvärmd tills det är dags att baka av bröden.
Pensla bröden med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen ca 13-15 minuter, tills bröden blivit gyllenbruna.
Ta ut och låt svalna Ska du inte äta dem direkt så stoppa dem i en plastpåse så snart de svalnat så håller de sig saftiga. Bröden går utmärkt att frysa.
Notes
Gör bröden mjölkfria/laktosfria genom att ersätta smöret med margarin och använd en vegetabilisk mjölkvariant, t ex havredryck.