Varje advent åker det här receptet fram igen - min mormors recept på pepparkaksdeg. Det är helt enkelt oslagbart! Pepparkakorna blir perfekta i konsistensen och har (enligt mig) en fin balans mellan kryddorna och apelsin. De flyter inte ut heller och kan därför användas även till pepparkakshus!
Servings 100st
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagningstid 1 timmet
Vilotid 12 timmart
Total tid 13 timmart15 minuterminuter
Ingredienser
150gsmör
1 1/2dlljus sirap
3dlbrunt farinsocker
1 1/2dlmatlagningsgrädde
2tskmalen kanel
1tskmalen ingefära
2tskmalen kryddnejlika
2tskbikarbonat
2stapelsiner, skaletekologiska
8dlvetemjöl
Kristyr
150gflorsocker
1stäggvita
1/2tskättiksprit (24%)
karamellfärg
Instruktioner
Gör pepparkaksdegen
Smält smöret i en kastrull.
Häll smöret i en bunke och tillsätt sirap och farinsocker och rör runt.
Tillsätt alla kryddorna samt bikarbonat, matlagningsgrädde samt finrivet skal av två stycken apelsiner.
Sist rör du ner mjölet. Degen ska vara ganska lös, ta inte i mer mjöl.
Nu är degen klar. Ös ut den på plastfolie, forma till en avlång "limpa" och plasta in tätt.
Låt degen vila i kylskåp minst över natten (ca 12 timmar) innan du bakar ut pepparkakor.
Baka pepparkakor
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta fram degen från kylen och skär loss en bit. Bearbeta den lite med lätt mjölade händer så att den mjuknar något inför utkavling.
Pudra mjöl på bakbordet och kavla ut degen till 1-2 millimeters tjocklek. Jag brukar lyfta upp och vända degen ett par gånger under kavlingen för att säkerställa att den inte hunnit fastna. (Pudra ev lite mer mjöl på bordet mellan vändningarna i så fall).
Ta ut former eller skär ut pepparkakshusdelar och flytta över på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda tills de börjar mörkna i kanterna (godast!), ca 5-8 minuter beroende på hur stora pepparkakor du gjort. De sväller upp först under gräddningstiden men sjunker sedan tillbaka mot slutet.
Vill du dekorera pepparkakorna, låt de svalna först och gör sedan kristyr enligt nedan instruktion. Lägg annars i tätt försluten burk så håller de i flera veckor i rumstemperatur!
Kristyr
Blanda florsocker, äggvita och ättiksprit i en liten bunke. Kristyren ska vara ganska trög - trögare än man tror - för att inte rinna ut vid spritsning. Beroende på hur stor äggvitan är kan du behöva öka mängden florsocker, gå på känsla!
Om du vill färga kristyren, dela upp i mindre skålar och droppa i karamellfärg/hushållsfärg och rör slätt.
Skeda över kristyren i spritspåse och klipp av allra ytterst i toppen så att det blir ett litet hål. Spritsa dina pepparkakor och låt stelna i rumstemperatur.
Anteckning
Tänk särskilt på att använda ekologiska apelsiner, eftersom just citrusfrukter som inte odlas ekologiskt kan vara hårt besprutade.Pepparkaksdegen håller sig i kyl ca 2 veckor utan problem. Ta bara fram så mycket du behöver vid varje bakningstillfälle!