En fyllig och krämig men ändå lätt potatis- och purjolökssoppa som är väldigt god och mättande. Bra "comfort-food" som passar hela familjen!
Servings 4port
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagningstid 20 minuterminuter
Total tid 30 minuterminuter
Ingredienser
300gmjölig ekologisk potatis (ca 4-5 st medelstora)
1/2stgul lök
1stpurjolök (ej blasten)
30grotselleri(motsvarande ca 1/2 potatis i storlek)
2stbuljongtärningar
4dlvatten
4dlmjölk
1/2dlcrème fraiche (standard, ej lätt)
1krmvitpepparfinmalen
1msksmör eller rapsolja
Instruktioner
Förberedelser
Skala potatisen och en bit rotselleri. Skär i tärningar.
Dela och skölj purjolöken. Strimla och grovhacka purjolöken samt en halv gul lök.
Gör soppan
Fräs lökhacket på medelhög värme i smör eller rapsolja tills den är mjuk och glansig, ca 3-4 minuter.
Tillsätt den tärnade potatisen och rotsellerin, krydda med vitpeppar och smula ner buljongtärningarna.
Häll på mjölk och vatten och låt koka upp, rör om då och då.
När soppan kokat upp, sänk värmen och låt sedan sjuda i ca 15 minuter eller tills potatis och rotselleri är mjuka.
Tillsätt nu crème fraiche och mixa soppan slät med stavmixer.
Smaka av soppan med ev mer vitpeppar och salt.
Anteckning
För absolut bästa smak använder vi ofta hönsbuljong till soppan - men då blir den inte vegetarisk. Så är du vegeterian använder du grönsaksbuljong!För laktosfritt använder du laktosfri mjölk och crème fraiche.OBS! Släng inte purjolöksblasten - den kan du till exempel använda som del av basen om du ska koka fond.