En ofta lite bortglömd husmansklassiker som även barnen gillar! Därav ett bra alternativ till pannkakströtta föräldrar ;)
Servings 4port
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagningstid 30 minuterminuter
Total tid 45 minuterminuter
Ingredienser
1kgekologisk potatisfinriven
3dlvetemjöl
1,5tsksalt
5,5dlmjölkalt växtbaserad mjölk
2stägg
smör eller vegetabiliskt alternativ till stekning
Tillbehör
2dlrårörda lingon
2frpbaconuteslut för vegetarianer
Instruktioner
Skala potatisen.
Mät upp vetemjöl och salt i en bunke. Tillsätt 3 dl av mjölken och vispa slätt.
Vispa ner äggen och därefter resten av mjölken.
Riv den skalade potatisen rakt ner i smeten. Blanda väl.
Hetta upp en stekpanna (eller två, så går det dubbelt så snabbt).
Tillsätt en rejäl klick fett och häll i ungefär 1 dl smet. Sprid ut smeten med en slev/stekpade så att potatisen fördelar sig jämnt.
Stek ca en minut per sida på medelhög värme, tills ytan är gyllenbrun.
Tillbehör
Om du vill ha bacon till steker du dem med fördel under tiden i ugnen för att slippa stressa vid spisen. Sätt i så fall ugnen på 220 grader samtidigt som du börjar steka raggmunkar.
Fördela baconskivorna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Stek baconet i ugnen ca 8 minuter medan du steker de sista raggmunkarna.
Ta ut baconet när de blivit gyllene och krispiga.
Servera raggmunkarna med baconet och rårörda lingon.
Anteckning
Uteslut bacon för en vegetarisk rätt.Välj växtbaserad mjölk och mjölkfritt fett för laktosfri variant.