En fräsch och lättlagad middagsrätt med mycket smak!
Servings 4port
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagningstid 15 minuterminuter
Total tid 30 minuterminuter
Ingredienser
Dressing
2msksesamolja
1mskjapansk sojaKikkoman
1mskthai sojaMaggi, alternativt tamarisoja
1mskfisksås
1stekologisk limesaft och finrivet skal
1msksocker
1stvitlöksklyftapressad
2cmfärsk ingefärafinriven
1/2ströd chilifinhackad
Risnudelsallad
4portrisnudlar
1/2stromansalladshuvud
100gböngroddarca 1/2 förp
1/2stzucchini
6strädisor
4stsalladslök
Laxen
500gfärsk laxtyp Salma eller Fröyalax
1tsksalt
1tsksocker
Till servering
1 1/2dlsalta jordnöttermortlade
1/2-1ströd chilistrimlad
80gfärsk koriander
Instruktioner
Förberedelser
Mät och och rör ihop alla ingredienser till dressingen och ställ åt sidan.
Mortla/krossa jordnötterna.
Till laxen: Blanda salt och socker. Torka av laxen med hushållspapper och klappa sedan in salt/sockerblandningen runt om.
Montera salladen
Koka risnudlarna enligt anvisningar på förpackningen och skölj därefter direkt med kallt vatten tills nudlarna är helt kalla. Klipp gärna igenom nudlarna med en hushållssax ett par gånger, så blir de lite lättare att blanda i salladen sedan.
Skölj romansalladen och dela i lagom stora bitar. Skiva rädisor, salladslök och chili tunt. Skär zucchinin i tunna stavar.
Blanda samman risnudlar med de strimlade grönsakerna, böngroddarna och dressingen.
Hetta upp en stekpanna och stek laxen på hög värme i lite olja ca 1 minut per sida. Eftersom det är sushilax (pinfärsk/vakuumpackad snabbt efter fångst) ska den bara få stekyta, men fortfarande ha en rå kärna i mitten.
Lägg upp risnudelsallad och en portionsbit av laxen för varje servering. Toppa med krossade jordnötter, mer strimlad chili och färsk koriander efter smak.
Anteckning
Soja är en hel djungel! I detta recept använder jag en blandning av den mörka japanska Kikkomansojan ("sushisoja") och den lite ljusare, mildare och sötare thaisojan. Har du inte exakt de sorterna hemma kan du expermintera dig fram med andra varianter av soja och smaka dig fram. En mix av lagom sälta och sötma helt enkelt. Fisksåsen ger ju också mycket sälta och umami.Rätter blir helt glutenfri om du använder soja som inte är vetebaserad, t ex Tamarisoja. Läs noga på sojans ingrediensförteckning.